Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuția noastră

Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuția noastră
Publicat: 17/02/2014, 17:29
Actualizat: 22/10/2014, 03:58

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că autoritățile române negociază felul în care România contribuie la activitatea CERN. Mai precis, este vorba despre banii pe care țara noastră îi alocă și despre felul cum aceștia vor fi folosiți în interesul României.

Săptămâna trecută surse de la CERN au declarat pentru gândul că România nu a plătit încă taxa de participare și că este posibil ca țara noastră să nu mai participe la experimentul în cadrul căruia oamenii de știință caută „particula lui Dumnezeu”.

Costoiu a precizat că în ciuda acestui lucru nu există vreun pericol ca România să renunțe sau să fie exclusă de la CERN, unde lucrează peste 120 de cercetători români. Costoiu susține că de fapt România își negociază în prezent modul în care taxa pe care o achită la CERN se va întoarce în România.

„România este interesată să fie parte a CERN. Am demarat negocierile și suntem în plin proces de aderare. Conform înțelegerii cu CERN, în anul 2015, urmează să devenim membru deplin. Ceea ce am solicitat și noi și alte țări europene este ca investiția pe care România o face să aibă rezultate și în România. Și este o negociere pe care o purtăm cu reprezentanții CERN”, a delcarat Mihnea Costoiu, în cadrul vizitei pe care Hannes Swoboda, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European și membru al Parlamentului European, a efectuat-o luni dimineață pe platforma de la Măgurele.

România participă la laboratorul-gigant de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) încă din 1991.

Mihnea Costoiu: „Este o negociere”

Costoiu a precizat că negocierea privind banii alocați de România a început încă de anul trecut. „Vom continua să negociem și pe parcursul anului 2014 felul în care România contribuie în mod concret la activitatea CERN. Este o negociere. După cum știți, în anul 2013, am purtat negocieri cu toate marile laboratoare la care România participă și am reușit să impunem, să negociem împreună cu partenerii noștri internaționali o colaborare reciproc avantajoasă nu doar pe infrastructuri, ci și pentru cercetătorii din România. Acest lucru ne dorim și la CERN și continuăm discuțiile”, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul Cercetării a precizat că până în prezent reprezentanții CERN au fost de acord cu cerințele din România, dar negocierile vor continua.

„Sunt încrezător că negocierile vor fi constructive și reciproc avantajoase. N-am niciun motiv să cred altceva. Mai ales că România este un partener extrem de serios și toate angajamentele pe care le-a luat, le-am susținut și îndeplinit în totalitate”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Nicolae Zamfir, directorul Institutului pentru Fizica Pâmântului „Horia Hulubei” și în același timp reprezentantul CERN în România, a declarat pentru gândul că taxa pentru 2013 a fost achitată.

„Taxa este graduală în funcție de gradul de participare, anul trecut era de 60%. Pentru 2014 era 75%, urmând ca în 2015 să fie 100%.Toată cotizația depinzând de PIB, că așa se calculează, este de aproximativ 10 milioane de franci elvețieni (8,1 milioane de euro). Deci la nivelul lui 2014 este de 7 milioane de franci elvețieni (5,7 milioane de euro)”, a precizat Nicolae Zamfir.

Ce este CERN

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), înființat în 1954, a devenit ulterior Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare. Oamenii de știință de la CERN, care provin din 23 de țări europene, cercetează cele mai mici particule din Univers pentru a descoperi modul în care acesta s-a format și a evoluat în primele miimi de secundă. Laboratorul gigant este situat la granița dintre Franța și Elveția, la o adâncime de 100 de metri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere