Creșterea porcilor în gospodării VA FI INTERZISĂ. Pesta porcină africană ne lasă FĂRĂ PORC DE CRĂCIUN

Redactor:
Bianca Ciocotisan
Creșterea porcilor în gospodării VA FI INTERZISĂ. Pesta porcină africană ne lasă FĂRĂ PORC DE CRĂCIUN
Pesta porcină africană. Creșterea porcilor în gospodăriile populației va fi interzisă pe o rază de 10 km în jurul focarelor. Vezi de ce ascund autoritățile că românii vor rămâne fără porc de Crăciun

Deși nu este secret și a fost elaborat încă de pe 29 august, documentul nu a fost făcut public decât pe 10 septembrie, de site-ul agrointel.ro și prevede, între altele, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării și abatorizarea porcilor din gospodăriile populației, fără posibilitatea repopulării„.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autoritățile propun ca, pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate, să nu mai existe picior de porc, iar gospodăriile să respecte condițiile de biosecuritate. Dacă prevederile se aplică, oamenii din gospodăriile în care porcii au fost eutanasiați nu vor putea să-și cumpere alte animale din despăgubirile primite de la stat.

„În urma discuțiilor purtate în cadrul Grupului Național de Experți privind combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane, președintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate:

1 – depopularea în jurul fermelor;

2 – respectarea condițiilor de biosecuritate din exploatații nonprofesionale cu suine”, arată documentul citat.

Măsurile propuse au fost adoptate în unanimitate.

„În încheierea ședinței, s-a luat act de recomandările Grupului Național de Experți și s-au supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituțiilor reprezentate în CNCB și instituțiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arată actul citat.

Potrivit Agrointeligența, documentul a fost elaborat și aprobat în 29 august.

Conform datelor ANSVSA, pesta porcină africană s-a manifestat deja în 190 de localități din 11 județe. Numărul total de focare a ajuns la 826 (dintre care 11 exploatații comerciale industriale, abatorul unei ferme și o exploatație comercială de tip A) și 46 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați până acum 159.645 de porci afectați de boală.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

Inchide