Departamentul Life
31.03.2015
Știri

CRP: Cerem premierului să-și reconsidere atitudinea față de ziariști, cea de acum e o desconsiderare

CRP: Cerem premierului să-și reconsidere atitudinea față de ziariști, cea de acum e o desconsiderare
Clubul Român de Presă (CRP) îi cere premierului Victor Ponta să își "reconsidere atitudinea față de ziariști, cea din ultimele declarații ale șefului Executivului fiind de "desconsiderare" și un "regres în comunicare", se spune într-o declarație a asociației profesionale, trimisă marți MEDIAFAX.

„Ultimele declarații ale premierului Victor Ponta sunt o desconsiderare la adresa jurnaliștilor care își exercită onest meseria și un regres în comunicarea dintre persoanele publice și ziariști. Condiționarea relației cu ziariștii și împărțirea lor în «buni» și «răi», din cauza unor conjuncturi de care nu sunt responsabili, sunt străine de comportarea europeană pe care trebuie să o aibă o persoană publică de prim-rang. Clubul Român de Presă îi cere premierului Victor Ponta să-și reconsidere această atitudine, revenirea la o abordare profesionistă în relația cu ziariștii fiind o întoarcere necesară la starea de normalitate”, se spune în declarația Consiliul de Onoare al Clubului , care este board-ul asociației.

CRP este o asociație profesională a mass-media, care reunește companii din presa scrisă, posturi de radio și televiziune și este membră a World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Luni la prânz, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Șova și nici să spună dacă aceștia vor fi sancționați, susținând că nu înțelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaște proiectul.

În același timp, răspunzând unei alte întrebări, și anume dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a afirmat că eventuale abuzuri ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancționate, apreciind însă că există o „frăție a evazioniștilor fiscali” care ar critica ANAF.

Ulterior, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că vrea să explice de ce a refuzat să răspundă la întrebarea unui jurnalist privind votul senatorilor PSD în cazul Șova, susținând că el răspunde doar la întrebările celor care reprezintă companii ce își achită corect taxele.

„Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!). Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea față de activitatea mea! Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora! Dacă patronii și managerii lor se hotăresc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă). Aștept cu interes opinia dvs și vă mulțumesc”, a scris Ponta pe Facebook.

Departamentul Life, [email protected]

Inchide