CSM, despre reacția DNA după desființarea SIIJ: ”Afirmațiile sunt de o gravitate deosebită și denotă o mentalitate retrogradă”

CSM, despre reacția DNA după desființarea SIIJ: ”Afirmațiile sunt de o gravitate deosebită și denotă o mentalitate retrogradă”
Direcția Națională Anticorupție / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 16/02/2022, 17:04

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia publică exprimată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin comunicatul din data de 15 februarie 2022.

Conform comunicatului CSM, afirmațiile reprezentanților DNA denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie.

„Secţia pentru judecători dezaprobă agresivitatea limbajului folosit, din care transpare lipsa oricărui respect faţă de puterea judecătorească şi consideră total de neînţeles încrâncenarea cu care Direcţia Naţională Anticorupţie acţionează, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii.

Poziţia structurii de parchet menţionate confirmă lipsa de încredere care a caracterizat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în această materie, precum şi modul incalificabil în care aceasta se raportează la ceilalţi participanţi la procedurile judiciare.

Abordarea este cu atât mai nejustificată, cu cât, potrivit proiectului de lege avizat favorabil de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele cu magistraţi vor fi selectaţi printr-o procedură care asigură cele mai înalte standarde de independenţă”, scriu reprezentanții CSM într-un comunicat publicat pe pagina web a instituției.

Secţia pentru judecători, despre necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă

Potrivit CSM, Secţia pentru judecători susţine necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă, cu respectarea tuturor principiilor care dau conţinut independenţei justiţiei.

„Tendenţioasă poate fi considerată şi maniera în care comunicatul din data de 15 februarie 2022 face abstracţie de împrejurarea că, în procedura de selecţie a judecătorilor de la cel mai înalt nivel al sistemului judiciar, respectiv de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, verificarea integrităţii candidaţilor se realizează, potrivit reglementării actuale, printr-o procedură care implică inclusiv solicitarea de relaţii de la parchet sau baroul de avocaţi.

De altfel, implicarea avocaţilor în proceduri de acest tip nu poate fi considerată decât salutară, în spiritul asigurării transparenţei şi a deschiderii sistemului judiciar.

Prin comparaţie, selecţia procurorilor în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este considerată „concurs riguros”, în condiţiile în care competitivitatea procedurii nu este dincolo de orice rezervă.

În acest context, Secţia pentru judecători susţine în mod ferm necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă, cu respectarea tuturor principiilor care dau conţinut independenţei justiţiei”, mai scrie CSM în comunicat.

În textul citat mai scrie că Secţia pentru judecători va analiza în continuare demersurile care se impun față de poziția DNA.

„Secţia pentru judecători nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a acestei valori, sens în care analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă şi solicită tuturor decidenţilor să ia măsurile necesare pentru a readuce instituţiile din sistemul judiciar în limitele stabilite de Constituţie”, se mai arată în comunicat.

Ce au transmis reprezentanții DNA

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au transmis că proiectul adoptat de Guvern, deşi vizează desfiinţarea SIIJ, “nu reprezintă din păcate un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, nivel care, indubitabil, ar trebui să cuprindă şi reprezentanţii sectorului judiciar”.

Aceștia opinau că înlocuirea SIIJ cu 16 structuri ale Ministerului Public constituie “o disipare a resurselor şi competenţelor de urmărire penală şi o perpetuare a ne-specializării procurorilor care vor instrumenta cauze de corupţie privind magistraţi” şi critică modalitatea de selecţie a procurorilor desemnaţi pentru aceste dosare. “A rupe din competenţa DNA un sector vital pentru societatea românească este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa”, transmitea DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase