CSM sesizează Curtea Constituțională în cazul refuzului Senatului de a-l demite pe liberalul Akos Daniel Mora

CSM sesizează Curtea Constituțională în cazul refuzului Senatului de a-l demite pe liberalul Akos Daniel Mora
Publicat: 31/10/2013, 15:56
Actualizat: 31/07/2014, 14:24

Președintele CSM a sesizat joi Curtea Constituțională cu o cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională, în cazul refuzului Senatului de a decide demiterea din funcție a lui Daniel Mora, în urma hotărârii definitive a ICCJ prin care s-a stabilit incompatibiliatea acestuia.

„Astăzi, 31 octombrie 2013, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. e) din Constituția României, republicată, ale art. 34 și următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituțională cu o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională în ceea ce privește refuzul Senatului României de a pune în executare Decizia nr. 6289/24.09.2013, definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a domnului senator Mora Akos Daniel”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Membrii Comisiei juridice din Senat au decis, în 16 octombrie, în unanimitate, că solicitarea Agenției Naționale de Integritate adresată Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competența acestei Camere.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive și irevocabile 6289/24.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul său la data de 20 aprilie 2011.

Agenția a constatat că Mora, fost consilier județean de Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deținea funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale din județ.

„Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenției Naționale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora și, în consecință, nu este de competența Senatului să se pronunțe. (…) Această chestiune nu e o problemă ce ține de competența Senatului”, a spus atunci președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu.

El a menționat că numai în situația în care Daniel Mora ar fi deținut și în prezent funcția de consilier județean „ar fi existat niște consecințe legale”.

„Dacă citiți Constituția, se referă la incompatibilitate care intervine în legătură cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil că este o slăbiciune a legii, dar în același timp este și o chestiune care a ținut cumva și de înființarea Agenției, în sensul că dintr-o dată, la momentul înființării, Agenția a avut de controlat foarte multe astfel de situații. Nu a putut însă să le constate pe toate, într-un timp util, astfel încât să intervină în timpul mandatului respectiv”, a arătat senatorul.

Potrivit afirmațiilor sale, dacă Mora ar fi fost în continuare consilier județean, ar fi fost incident articolul referitor la interdicția de a ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani.

În timpul audierii la comisie, senatorul Daniel Mora a solicitat respingerea, ca fără obiect, a acestei solicitări a ANI, pentru că nu are legătură cu calitatea de senator.

Acesta a subliniat că Legea privind incompatibilitățile stabilește clar fiecare incompatibilitate pentru fiecare calitate în parte și că „prin forțarea aceste interpretări se aduce o atingere gravă a regulilor de drept într-un stat”.

„Ceea ce face, în schimb, ANI în acest moment, prin această scrisoare pe care o adresează Senatului, încearcă o interpretare absolut forțată a legii, prin care încearcă să determine Senatul să ia act de demiterea mea din calitatea de senator, deci folosește termeni absolut nelegali. Eu cred că este un lucru absolut forțat și cred că nu are niciun fel de fundament legal, bază legală vizavi de calitatea de senator”, a afirmat senatorul.

La o zi după decizia Comisiei juridice, ANI a cerut din nou Senatului să respecte decizia definitivă a instanței supreme, care a stabilit că senatorul Daniel Mora a fost în incompatibilitate, arătând că neexecutarea unei hotărâri judecătorești poate atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...