CTP, despre incidentele în care au fost implicați polițiști și jandarmi: Sunt superiori, dau dovadă de dispreț și nepăsare

CTP, despre incidentele în care au fost implicați polițiști și jandarmi: Sunt superiori, dau dovadă de dispreț și nepăsare
SCANDALUL HALEP. Cristian Tudor Popescu n-a mai rezistat și a mitraliat-o: „Tractorista” / Sursă FOTO: Octav Ganea - Mediafax Foto
Publicat: 06/03/2021, 08:35
Actualizat: 06/03/2021, 08:36

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) este de părere că incidentele recente în care au fost implicați polițiști și jandarmi au dus la slăbirea încrederii oamenilor în forțele de ordine. Gazetarul a făcut o radiografiere a mai multor incidente și a ajuns la concluzia că forțele de ordine din România se cred superioare, atitudine care „vine din adâncul timpului, vine dinainte de 1989”.

Cristian Tudor Popescu a comentat într-o intervenție la Digi24 mai multe cazuri în care a fost implicată Poliția Română sau Jandarmeria, inclusiv cel de la Onești, unde doi muncitori au fost sechestrați și uciși de un bărbat.

„În fața blocului din Onești au fost puse lumânări și flori și printre ele oamenii au pus și niște inscripții: «Incompetența ucide» și «Numai voi știți ce era în sufletele voastre, neajutorați și neputincioși, știind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată». E vorba despre cei doi muncitori care au fost uciși, măcelăriți. Deviza Poliției Române este «Siguranță și încredere». Sunt curios, dacă se face un sondaj în țara asta, câți cetățeni vor spune că au încredere în poliție și, în general, în ogranele de forță și câți cetățeni se simt în siguranță pentru că există polițiști în România”, a declarat CTP.

CTP: Dacă există un singur polițist care nu-și face datoria, el poate produce niște daune enorme societății

De asemenea, acesta susține că există o autoiluzionare în a spune că „există și polițiști care își fac datoria” deoarece consecințele faptelor făcute de un polițișt care nu își face treaba au un impact mai mare asupra societății.

„De fiecare dată când au fost tot felul de evenimente groaznice, grotești, în legătură cu poliția din România, mergând de la pedofilia unui polițist până la complicitatea cu infractorii a polițiștilor, până la amenințări cu moartea adresate de înalți polițiști jurnaliștilor pentru că erau descoperiți cu plagiat la doctorat – în toate aceste cazuri am auzit și această replică: «dar există și polițiști care își fac datoria».

După părerea mea, este o autoiluzionare. Ne înșelăm spunând asta. Da, există, dar dacă există un singur polițist care nu-și face datoria, tocmai pentru că e polițist, el poate produce niște daune enorme societății. Și faptul că există alți polițiști care își fac datoria nu ajută, nu scuză, nu ne încălzește cu nimic. Asta este natura meseriei de polițist și a acestor organe care trebuie să apere cetățenii. Dacă unul dintre ei greșește – or, la Onești nu a fost vorba de unul, a fost o armată de polițiști care n-au făcut nimic în cele 5 ore, iar când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: Este vorba de disprețul față de cetățean. Indiferența, nepăsarea…

Gazetarul subliniază faptul că sunt multe forțe de ordine, dar nu numai, care se simt superioare cetățenilor de rând și nu iau în serios problemele cu care se confruntă.

„Este vorba de disprețul față de cetățean. Indiferența, nepăsarea, disprețul autorităților față de simplii cetățeni – și în special al purtătorilor de uniformă. Uniformă de polițist, robă de magistrat și, în general, uniformă militară. Când te afli într-o astfel de uniformă, din păcate, eu văd în țara asta că nu înseamnă că, dimpotrivă, tu ai o răspundere mai mare socială față de ce se întâmplă în societate decât oricare cetățean civil. Nu. Înseamnă că tu te simți deasupra acestor prăpădiți de civili. Cum altfel se explică?

Ce au făcut ăștia la Onești? Stăteau acești polițiști în fața blocului, râdeau, spuneau bancuri. Nu știu ce spuneau ei acolo, dar pot să deduc. Spuneau: «ce-o fi cu nea cutare ăsta acolo, cine știe din ce s-au luat, or fi fost la băutură împreună și cine știe, nu i-a plătit ăluia, nu e nicio treabă». La modul ăsta a fost tratată chestiunea”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Polițiștii care au bătut doi oameni, niște lași

De asemenea, acesta a reamintit de cazul lui Vasile Oprișan, fost șef al IPJ Bacău, care a declarat în aprolie 2019, la un post de radio, că femeile bătute de soți nu ar trebui să sune la poliție în miez de noapte, întrucât poate a fost doar o greșeală și ar trebui să aștepte până dimineață să facă reclamație.

„Dacă ar fi fost, de pildă, luat ostatic individul ăla, Oprișan, șeful de la IPJ Bacău, oare tot așa făceau bancuri polițiștii? Neluarea în serios și disprețul. Adică: «da, măi, a luat aia o palmă de la bărbat, să sune la 112? Cine e aia? O femeie!»”, se întreabă gazetarul.

Totodată, acesta este de părere că și cei nouă polițiști care au sechestrat, torturat și umilit doi oameni au dat dovadă de dispreț și superioritate.

„Același dispreț se vede la cei nouă polițiști, între care am înțeles că era cel puțin o femeie, care au sechestrat, torturat, umilit doi oameni, i-au lovit sistematic cu bastoanele, cu picioarele. Au făcut-o pentru că îi aveau la dispoziție, pentru că erau în uniformă, ei erau mari și tari și puteau. Ce lașitate, de-ți vine să verși! Nouă inși, să te apuci să bați un om pe câmp, nouă inși la unul. Polițiști, siguranță și încredere. Același lucru: «erau doi prăpădiți de-ăștia, tinerei, de ce să nu-i batem, dacă putem?»”, a mai explicat jurnalistul.

„Este vorba de această superioritate care vine dinainte de 1989”

„Jandarmii ăia de la Brașov, care au făcut paranghelie fără să poate mască, m-am uitat și n-am găsit niciunul care să aibă mască. Au făcut paranghelie pentru șefu. Și ce s-a întâmplat? Au fost tot ei sancționați cu câte 500 de lei fiecare. Adică «facem ce vrem, noi suntem jandarmi. Ce, suntem prăpădiți de civili? Ăia să pună mască, ăia să nu facă paranghelie. Noi suntem jandarmi, dom’le!» Este vorba de această superioritate care vine din adâncul timpului, vine dinainte de 1989”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...