Cu ce invitat ar fi vrut Monica Ridzi să promoveze evenimentele de Ziua Tineretului în 2009

Cu ce invitat ar fi vrut Monica Ridzi să promoveze evenimentele de Ziua Tineretului în 2009
Publicat: 09/02/2015, 17:13
Actualizat: 27/09/2018, 19:38

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a continuat, luni, discuțiile în dosarul de corupție al fostului ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat în faza apelurilor, după ce prima instanță i-a condamnat la pedepse cu executare sau suspendare pe toți inculpații din dosar.

Monica Iacob Ridzi și alți inculpați au vrut să dea un supliment de declarație, în care să prezinte detalii care nu au fost cunoscute până acum.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului le-a spus judecătorilor că cei din instituția pe care o conducea au încercat să aducă o personalitate să promoveze evenimentelor organizate de Ziua Tineretului în 2009, „însă nu au reușit”. Ridzi a precizat că nu este reală afirmația că ea a organizat Ziua Tineretului pentru a-și promova imaginea ca parlamentar.

„Printre cei solicitați s-a numărat și Ilie Năstase, care a refuzat. Atunci s-a luat decizia ca în respectivul clip de promovare să apar eu, iar asta nu are nicio legătură cu faptul că eu aș fi vrut să-mi fac publicitate”, a adăugat fostul ministru.

Monica Iacob Ridzi a mai spus că a delegat toate atribuțiile celorlalte persoane competente din Ministerul Tineretului și Sportului, în baza regulamentului de organizare a evenimentului, dar și a ordinelor de ministru.

„Am fost convinsă că singura modalitate de cheltuire a banilor publici în legătură cu organizarea evenimentelor de la 2 Mai a fost externalizarea lor. Nu am cunoscut firmele și nici pe administratorii lor, acest lucru rezultă și declarația acestora. Ei o cunoșteau pe Ioana Vârsta. Toate eventualele neregularități în legătură cu organizarea evenimentelor și procedura de achiziție aparține exclusiv subordonaților din minister, inclusiv celorlalți inculpați din minister”, a arătat Ridzi.

Și Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din MTS, în perioada martie – septembrie 2009, a anunțat instanța că vrea să facă un supliment de declarație în dosar, pentru a aduce mai multe lămuriri în apărarea sa privind acuzațiile care îi sunt aduse de către procurori.

După ce vor da declarații toți inculpații din dosar care au dorit să facă precizări, instanța va lua în discuție și pledoariile finale ale apărării și acuzării, urmând să rămână în pronunțare în acest caz și să anunțe data la care va da soluția definitivă.

Paul Diaconu declara, la termenul din 12 ianuarie, că fostul ministru Monica Iacob Ridzi i-a spus că organizarea evenimentelor pentru Ziua Tineretului din 2009 este o chestiune politic asumată. Diaconu a recunoscut atunci că a greșit și a pus acțiunile sale pe seama îndemnurilor și asigurărilor date de fostul ministru.

Tot atunci, fosta consilieră a lui Ridzi, Ioana Elena Vârsta, spunea că „logica organizării unui eveniment atât de amplu era faptul că era vorba despre un minister nou înființat, care dorea să marcheze acest lucru, să aibă vizibilitate”.

„Nu am avut niciodată reprezentarea că s-ar produce vreo ilegalitate. Nu am avut nicio inițiativă în legătură cu procedura de achiziție publică și niciunul dintre documentele întocmite în această procedură nu a trecut pe la mine. Sunt acuzată de falsificarea unor documente, dar eu nu le-am văzut decât la prezentarea materialului de urmărire penală”, a susținut fosta consilieră, care a mai spus că nu a avut niciun beneficiu de pe urma organizării acestui proiect și nu și-a imaginat că „a ajuta o instituție publică, prin firma pe care o conducea este la fel de penal cu a primi bani de la aceasta”.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, în 27 ianuarie 2014, de ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului.

Aceeași pedeapsă a fost dispusă, tot pentru abuz în serviciu, pentru Ioana Vârsta, în timp ce Paul Diaconu a primit doi ani și jumătate de închisoare cu executare.

Alți șase angajați ai ministerului au primit pedepse cu suspendare.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat, tot cu suspendare. Aceeași pedeapsă au primit-o George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, și Cristian Marius Negrea, asociat și administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia a fost atacată cu apel la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care va da decizia definitivă în cauză.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locații din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre coinculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că își rezervă dreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...