Cum a devenit avocatura sanctuarul corupților cu gulere albe. Studii de caz: Năstase, Nevoe, Voicu, Costiniu

Cum a devenit avocatura sanctuarul corupților cu gulere albe. Studii de caz: Năstase, Nevoe, Voicu, Costiniu
Publicat: 27/10/2013, 13:51
Actualizat: 29/04/2015, 19:38

În 2012, DNA a trimis în judecată zece magistrați (procurori și judecători) și 17 avocați. O parte dintre magistrați au intrat în avocatură. Procurorii corupți, judecătorii prinși în rețele de corupție, avocați care au traficat influența, cu toții și-au găsit o oază de liniște în avocatură. Barourile din România, asociațiile profesionale ale avocaților, sunt impasibile la condamnările definitive sau dosarele în care sunt implicați membrii lor. În cel mai recent caz, Baroul București a decis să-i apere reputația lui Adrian Năstase și să nu-l excludă din avocatură. La fel de relevant este cazul Nevoe, un avocat condamnat pentru fapte de corupție comise în calitate de avocat, care însă este acceptat cu brațele deschise de Baroul București.

Nicolae Nevoe este avocat în Baroul București din 2000. Are chiar și o casă de avocatură. În 2008, avocatul Nevoe a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, procurorii acuzându-l că era intermediarul unei șpăgi. Mai exact, în 2007, un cetățean care a devenit ulterior denunțător a comis o infracțiune la legea circulației. Un polițist din Bragadiru a instrumentat dosarul și i-a cerut mită contravenientului pentru ca acesta să scape de dosar. În prima fază, mita a fost de 500 de lei.

Apoi, polițistul i-a explicat că are un intermediar, adică avocatul Nevoe, care va interveni pe lângă procurorul la care a ajuns dosarul privind infracțiunea rutieră. În 2009, un complet al Curții Supreme condus de judecătorul Ionuț Matei l-a condamnat pe avocatul Nevoe la doi ani de închisoare cu suspendare. De atunci, însă, avocatul Nevoe apare ca avocat activ pe lista cu avocați definitivi. El spune însă că, în ultima perioadă, nu a mai profesat.

Cristian Catană

În 2006, DNA aresta preventiv un judecător de la Judecătoria Piatra Neamț. Acesta a fost exclus din magistratură, fiind și condamnat definitiv de Curtea Supremă, în 2007, pentru luare de mită din calitatea de judecător. Este vorba de Cristian Catană.

După condamnare, Catană a intrat în avocatură și a continuat să primească mită – de acestă dată, le promitea clienților că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă foștii lui colegi judecători. A fost din nou prins de procurori și trimis în judecată. În 2011, Catană a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Catană a fost exclus din barou numai după a doua condamnare definitivă – însă în acest punct el nici nu mai avea cum să profeseze, pentru că era încarcerat.

Elena Turcu

Celebra fostă judecătoare Elena Turcu, prinsă în 2007 beată la volanul unui autoturism, este acum un avocat de succes în Dâmbovița. În același timp, fostul magistrat este recompensat de stat cu o pensie de 10.500 lei. Elena Turcu a fost fimată de televiziunile de știri în timp ce conducea în 2007 mașina personală în stare de ebrietate. A urmat un proces penal, în urma căruia Elena Turcu a fost achitată și a cerut reîncadrarea în magistratură. În final, s-a pensionat cu pensie de 10.500 lei. Turcu este avocată în baroul Bota, un barou paralel cu barourile recunoscute legal. Recent, ea a apărat în instanță un jurnalist acuzat de șantaj.

Mircea Tiba

La Baroul Bihor este înregistrat și activ ca avocat Mircea Tiba. În 2010, acesta a fost condamnat definitiv pentru trafic de influență la patru ani de înschisoare cu suspendare. Infracțiunile pentru care a fost condamnat aveau legătură exact cu profesia de avocat. „În perioada iulie-august 2008, inculpatul Tiba Tiberiu Mircea, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a lăsat să creadă pe inculpatul Schein Iacob că ar putea să își exercite influența pe lângă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea soluționării favorabile a cererii de strămutare a dosarului inculpatului Schein Iacob, aflat pe rolul Tribunalului Timiș. În acest dosar, inculpatul Schein Iacob era judecat în stare de arest preventiv pentru trafic de persoane, trafic de minori și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. În acest scop, inculpatul Tiba Tiberiu Mircea i-a cerut lui Schein Iacob suma de 7.000 euro (din care 2.000 euro pentru sine și 5.000 euro pentru persoana ce urma să intervină pe lângă magistrați)”, a rezumat DNA acuzațiile din dosar.

Florin Costiniu

Un alt caz este și cel al lui Florin Costiniu, fost judecător, condamnat definitiv pentru corupție, acum un avocat de succes în București, pledând în cauze penale. Completul de cinci judecători ai Curții Supreme, condus de Livia Doina Stanciu, a dispus condamnarea lui Costiniu la 4 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 9 ani. În această perioadă, Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracțiune, pentru că, altfel, condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare.

După declanșarea cercetărilor în dosarul său, Florin Costiniu s-a pensionat și beneficiază de o pensie de magistrat în valoare de 16.000 lei. În plus, acum, Costiniu este și avocat în Baroul București. Pensia lui Costiniu va rămâne neatinsă de condamnarea dată de Curtea Supremă. Astfel, în cei 4 ani de condamnare cu suspendare, Florin Costiniu va fi plătit de statul român cu 760.000 lei adică 170.000 euro. De peste un an de zile Baroul București încă analizează dacă o să-l excludă sau nu din avocatură.

Cătălin Voicu

Cătălin Voicu, fostul senator condamnat la șapte ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, este în penitenciarul Rahova, de unde își va putea relua activitatea de avocat, pentru că nu a fost eliminat din avocatură. De mai bine de un an, Baroul București nu a fost în stare să decidă dacă Voicu poate sau nu profesa avocatura.

Adrian Năstase

Cel mai recent caz de avocat „de neatins” este al lui Adrian Năstase, salvat de Baroul București, care a decis că fostul premier condamnat definitiv pentru corupție poate profesa avocatura. Baroul a stabilit că imaginea profesiei de avocat nu fost afectată de condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare.

Achiziții noi în avocatură

Foștii judecători Toni Neacșu și Gabriel Năsui au intrat recent în avocatură. Primul dintre ei, Toni Neacșu, a fost suspendat din magistratură după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Adrian-Toni Neacșu, judecător la Tribunalul Vrancea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în prezent suspendat, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participație improprie la uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Cât despre Gabriel Năsui, fostul judecător a fost exclus din magistratură după ce presa a publicat o fotografie cu el în jacuzzi împreună cu un om de afaceri al cărui dosar îl judeca.

Cum sunt excluși avocații din avocatură

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un sigur criteriu: dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. Unul din motivele pentru care avocații condamnați rămân în avocatură este legea neclară. „Art. 14 – Este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”. Legea nu precizează clar că avocații condamnați definitiv își pierd automat calitatea de avocat. Pentru excluderea unui avocat, consiliul baroului se reunește și decide dacă prestigiul profesiei a fost afectat. Acest criteriu este discreționar și niciun barou din România nu a definit clar condițiile în baza cărora se iau deciziile de excludere sau neexlcludere.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...