Cum a fost afectat brandul Volkswagen în România, din cauza scandalului emisiilor

Publicat: 09/10/2015, 12:42

Mediafax Monitorizare a analizat timp de două săptămâni, în perioada 22 septembrie – 5 octombrie 2015, articolele din presa centrală tipărită și din 1400 de site-uri referitoare la cazul Volkswagen, rezultând 180 de articole în presa scrisa centrală și peste 9000 de articole în online.

De la începutul mediatizării acestui caz primul vârf s-a înregistrat în data de 24 septembrie, a doua zi dupa demisia directorului general al grupului Volkswagen Martin Winterkorn. Acesta a demisionat în 23 septembrie primele referiri fiind în seara acelei zile în online și continuând masiv a doua zi atât în online, cât și în print, când s-au mediatizat și informații referitoare la schimbările de la conducerea grupului.

Un alt vârf de mediatizare a fost în 28 septembrie, când Procuratura din Germania a deschis o anchetă și apare și declarația premierului român Victor Ponta potrivit căreia din când în când e „binevenită” o lecție pentru „cei care tot dau lecții”. În aceeași zi au apărut multe informații legate de numărul mașinilor Volkswagen, Skoda și Seat afectate de acest scandal.

Cele mai multe referiri la au fost înregistrate în data de 1 octombrie în online (peste 1000 de articole) și în data de 2 octombrie în presa scrisa centrala (31 de articole), în momentul implicării autorităților române. În data de 1 octombrie Registrul Auto Român a anunțat că nu mai eliberează cărți de identitate pentru mașinile Volkswagen cu motor Euro 5 diesel, iar ministrul Transporturilor, Iulian Matache, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, și președintele ANPC, Marius Dunca, au făcut o conferință de presă comună și au anunțat măsurile autorităților române în acest caz. Toate aceste informații și declarații au fost amplu mediatizate în online și în ziua următoare și în print.

De asemenea, în perioada menționată, Mediafax Monitorizare a urmărit asocierea brandului Volkswagen, în cadrul articolelor, cu o serie de cuvinte pozitive: încredere, respect, dezmințiri, ascensiune, creștere, câștig, valoare, performant, succes, responsabilitate și altele, dar și cu o serie de cuvinte cu conotații negative: scandal, trișat, acuzații, declin, scădere, pierdere, anchetă, trucat, crizî, dieselgate. În multe articole monitorizate brandul a fost asociat atât cu cuvinte cu caracter pozitiv, cât și cu cuvinte cu conotații negative, predominând însă ultimele.

Astfel, în perioada monitorizată, brandul Volkswagen a fost cel mai des asociat în articole cu cuvinte negative: „scandal” – 99 de articole în print și peste 5000 de articole în online, urmat de „acuzații” – 30 de articole în print și peste 1000 în online și „criză” – 22 de articole în print și peste 1000 în online. În ceea ce privește conotația pozitivă a referirilor, cele mai des întălnite au fost „respect”, „a respecta” – 26 articole în print și peste 500 în online, „valoare” – 28 în print și peste 500 în online și „încredere” – 21 în print și peste 400 în online.

Analiza a relevat că „scandal”, cel mai întâlnit cuvânt, a apărut de zece ori mai des în această perioadă decât „respect”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York