Cum a încercat Iohannis să-i convingă pe oamenii de afaceri francezi să investească în România

Cum a încercat Iohannis să-i convingă pe oamenii de afaceri francezi să investească în România
Publicat: 19/09/2015, 12:14

În mesajul transmis, vineri seară, la Gala Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Iohannis a felicitat comunitatea oamenilor de afaceri francezi, formată din sute de membri, spunând că au creat zeci de mii de locuri de muncă și au contribuit la performanțele economice ale României.

Șeful statului a spus că este nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile.

„În actualul context economic, este evident că atenția noastră trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri. Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile, căci numai așa întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară. În acest sens, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri și eliminarea barierelor din calea liberei inițiative trebuie să fie priorități clare. (…) Așa cum sugerați în Cartea Albă a Competitivității, pe care ați publicat-o de curând, trebuie să acordăm atenție oportunităților existente în diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar și necesității de a reforma unele sectoare și sisteme publice, care frânează în prezent potențialul real al dezvoltării noastre”, a arătat Iohannis.

Potrivit acestuia, competitivitatea înseamnă și un sistem fiscal atractiv pentru întreprinzători, care să ofere motoarelor economiei stimulentele necesare, fiind nevoie ca măsurile de relaxare fiscală să fie integrate într-o viziune pe termen lung, astfel încât să respecte cele trei condiții esențiale: prudență, responsabilitate și sustenabilitate.

Președintele a mai spus că Franța este al cincilea investitor străin din economia României, cu peste 6% din totalul investițiilor străine directe, și al patrulea partener comercial al României, la finalul anului trecut,comerțul bilateral ridicîndu-se la aproape 7 miliarde de euro, în o creștere cu aproape 5% față de anul anterior.

„Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperității noastre comune se vor multiplica, cu precădere în contextul principiilor liberului schimb, dar și al avantajelor prin care integrarea monetară consolidează economia Uniunii Europene. Sper ca și România să beneficieze, în curând, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrării economice europene. Până în prezent, există numeroase exemple de succes în ceea ce privește cooperarea noastră economică, dar pot fi identificate multe alte oportunități de extindere a acesteia”, a adăugat Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase