Cum a reușit un spital din România care funcționează într-o clădire din 1906 să piardă 2,5 milioane lei pentru investiții

Cum a reușit un spital din România care funcționează într-o clădire din 1906 să piardă 2,5 milioane lei pentru investiții
Publicat: 19/11/2012, 16:43
Actualizat: 25/06/2013, 14:53

Spitalul Orășenesc din Lipova, ce funcționează într-o clădire construită în 1906 care nu a mai beneficiat de investiții interioare majore de câteva decenii, a pierdut suma de 2,5 milioane de lei obținută în aprilie, Guvernul anunțând retragerea banilor pentru că nu au fost cheltuiți.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Arad, Nicolae Ioțcu, a anunțat, luni, că Ministerul Sănătății a decis, zilele trecute, retragerea sumei de 2,5 milioane de lei alocată în luna aprilie Spiutalului Orășenesc Lipova, pentru lucrări de modernizări și extindere a spațiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Ioțcu, suma a fost alocată pentru reabilitarea pavilionului central și extinderea părții din spate a spitalului prin construirea unui corp nou, în care ar funcționa trei secții, de chirurgie generală, obstretică-ginecologie și ATI. Investițiile presupuneau și înființarea unui compartiment de primire a urgențelor.

Președintele CJ Arad a spus că unitatea urma să beneficieze astfel de primele investiții majore după câteva decenii, clădirea fiind, în interior, „în stare deplorabilă”.

„Constatăm, la aproape șapte luni de la momentul alocării acestei sume, că actuala administrație locală din Lipova nu a făcut nimic pentru cheltuirea banilor. Ministerul Sănătății a decis retragerea banilor ca urmare a faptului că nu au fost cheltuiți. Solicit public demisia primarului Mircea Jichici pentru management defectuos și lipsă de interes în ceea ce privește investițiile în orașul pe care îl conduce. La fel, managerul spitalului ar trebui să își dea demisia și să lase locul unei persoane preocupate cu adevărat de sănătatea pacienților”, a declarat Nicolae Ioțcu.

Președintele CJ Arad a afirmat că spitalul din Lipova „are o importanță strategică pentru toți locuitorii de pe Valea Mureșului” și are nevoie de investiții majore întrucât imobilul a fost construit în 1906 și nu a avut parte de reparații capitale.

„Nu s-a intervenit de zeci de ani la infrastructura spitalului, condițiile de spitalizare, iar când s-a reușit obținerea banilor, după vizita ministrului de atunci Ladislau Ritli eforturile se dovedesc în zadar. Înțelegeam dacă nu se consumau toți banii, dar nu putem admite că nu s-a făcut chiar nimic”, a declarat Ioțcu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul din Lipova, Mircea Jichici (PSD), a declarat că de la preluarea mandatului, în urma alegerilor locale, nu a avut suficient timp pentru organizarea licitațiilor de proiectare și execuție a lucrărilor.

„Noi am lucrat la studiul de fezabilitate, ce n-a făcut fostul primar, așa că nu am avut timp de celelalte licitații. Au durat și procedurile de transfer al clădirii de la Consiliul Local la spital, pentru că banii au fost alocați direct unității, nu bugetului local”, a spus primarul.

Edilul a afirmat că văr fi făcute demersuri pentru recuperarea fondurilor de la Guvern în 2013, declarând că spitalul din oraș are nevoie de investiții totale de șapte milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice