Cum a votat judecătorul CCR Greblă pe cele trei legi Big Brother și de ce a fost adus cu mandat la DNA

Redactor:
Biro Attila
Cum a votat judecătorul CCR Greblă pe cele trei legi Big Brother și de ce a fost adus cu mandat la DNA
Anchetarea lui Greblă la o zi după ce CCR a invalitat a treia legea Big Brother a suscitat supoziții intese în mediul online. Una din teorii fiind aceea că judecătorul CCR a fost dus la DNA ca urmare a acestei decizii.

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă într-un dosar de corupție. El este acuzat că a primit mită sub diverse forme (utilizarea unui BMW seria 5, rochii, materiale de propagandă electorală) din partea lui Ion Bîrcină, afacerist local și finul său. În schimbul foloaselor procurorii spun că Toni Greblă și-ar fi folosit influența în beneficiul lui Bîrcină. Judecătorul CCR este acuzat și de faptul că ar fi intermediat pentru Bîrcină și o afacere cu exporturi în Federația Rusă, produsele exportate fiind sub ebmargoul impus de ruși. Toni Greblă a negat toate aceste acuzații.

Surse judiciare au explicat pentru gândul că nu există date potrivit cărora Toni Greblă să fi comis vreo infracțiune în legătură cu deciziile luate ca judecător al Curții Constituționale.

Surse judiciare au explicat pentru gândul că ultima decizie de neconstituționalitate luată de CCR pe legea siguranței cibernetice a fost luată cu un scor de 7 la 2, dar nu Toni Greblă a votat în favoarea legii Big Brother. Atfel spus, el a fost împotriva legii siguranței cibernetice. Mai multe ONG-uri au atras atenția că această lege, odată intrată în vigoare, ar fi permis SRI să acceseze nestingherit orice calculator fără mandat din partea unui judecător. SRI, pe de altă parte, nu a fost de acord cu această interpretare a legii.

În cazul legii privind cartelele pre pay, care spune că acestea se pot achiziționate numai cu o carte de indentitate, CCR a decis că este neconstituțională. Toni Greblă, alături de Petre Lăzăroiu și Tudorel Toader, au fost de părere că legea este constituțională.  Cei trei au susținut punctul de vedere al autorităților prin care fenomenul infracțional poate fi mai bine controlat cu cartelele pre pay înregistrate oficial.

Toni Greblă a votat invalidarea legii Big Brother 1 care privește retenția datelor. Altfel spus judecătorul CCR a fost împotriva direcției dorite de SRI. Legea „Big Brother” se referă la obligația operatorilor telecom de a reține timp de 6 luni date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația, locația, etc.

Judecătorul CCR a fost solicitat să se prezinte la DNA în cursul dimineții de joi 22 ianuarie. El nu a fost citat anterior, au declarant surse judiciare pentru gândul.info. Procurorii au ales să intensifice ritmul cercetărilor pentru că unii dintre cei implicați în dosar se pregăteau să părăsească țara, au mai explicat sursele judiciare pentru gândul. Unul dintre suspecții din dosar fiind luat chiar de pe aeroport. Procedura penală permite procurorului de caz să dispună citarea cu mandate de aducere a unui suspect. Astfel că sursele judiciare consultate de gândul au respins idea că între deciziile CCR de a invalida legile Big Brother și anchetarea lui Toni Greblă ar exista vreo legătură.

Inchide