Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin „metoda Voiculescu”

Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR  pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin metoda Voiculescu
Publicat: 20/05/2013, 18:12
Actualizat: 29/04/2015, 23:26

Un tertip procedural ar putea plimba Dosarul Transferurilor pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte astfel încât cei opt grei din fotbal să câștige timp înaintea unei condamnări definitive. Și asta pentru că magistrații Curții Supreme au decis să trimită spre rejudecare Dosarul Transferurilor la Curtea de Apel, însă nu au clarificat situația lui Gigi Nețoiu care este parlamentar. Potrivit legislației dosarele cu parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Astfel că după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va dispune trimiterea cauzei la Curtea Supremă. Nețoiu va putea folosi „modelul Voiculescu” și va putea să demisioneze astfel că dosar ar urma să fie din nou declinat către Curtea de Apel. Toți inculpații din dosarul Transferurilor vor putea beneficia de acest tertip procedural. Dan Voiculescu a câștigat peste un an de zile, folosind această metodă.

Precedent

Un complet din trei judecători ai Curții Supreme au decis să caseze sentința prin care cei opt grei ai fotbalului românesc erau condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare. Instanța a mai dispus rejudecarea dosarului la Curtea de Apel. Instanța nu a lămurit ce se va întâmpla cu dosarul având în vedere că Gigi Nețoiu este deputat PPDD.

Potrivit legislației dosarele în care inculpații sunt parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Potrivit unor experti consultați de gândul, după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va consta că Gigi Nețoiu este parlamentar și va transmite dosarul la Curtea Supremă.

Deputatul PPDD va putea utiliza metoda Voiculescu prin care să plimbe dosarul de la Curtea Supemă la Curtea de Apel și înapoi. După ce sosarul ajunge din nou la Curtea Supremă, Nețoiu își poate da demisia din Parlament. Din nou instanța va fi nevoită să trimită dosarul la Curtea de Apel. În cazul lui Voiculescu procesul a fost tergiversat cu această metodată peste un an de zile. O altă soluție posibilă este și disjungerea dosarului strict pentru Gigi Nețoiu însă nu este o soluție juridică utilizată prea des de către instanțe.

Instanța are posibilitatea să disjungă dosarul numai pentru Gigi Nețoiu însă în cazuri similare, precum dosarele Voiculescu, Păsat sau Ghiță instanțele nu au disjuns judecarea pentru cei care au dobândit sau au pierdut calitatea de parlamentar.

Un judecător a făcut opinie separată

Curtea de Apel București a decis anul trecut următoarele pedepse: Borcea – 7 ani de închisoare, Copos – 5 ani, MM Stoica – 4 ani, Giovanni Becali – 8 ani, Victor Becali – 7 ani, Gică Popescu – 3 ani cu suspendare, Nețoiu – 3 ani cu suspendare, Pădureanu – 3 ani cu suspendare.

Aceste pedepse au fost anulate de decizia Curții Supreme. Completul care a judecat dosarul a fost format din judecătoarele: Lavinia Lefterache, Corina Jîjîie și Lucia Rog. Judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată în sensul că a admis recursul DNA dar și recursul inculpaților. Judecătoarea a fost de părere că Jean Pădureanu și Gică Popescu sunt nevinovați.

Când se prescriu faptele în Dosarul Transferurilor

Toți cei opt inculpați din dosarul Transferurilor sunt acuzați de înșelăciune cu consecinte deosebit de grave. Pentru această înfracțiune legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pentru aceste pedepse Codul Penal spune că termenul de prescripție este de 15 ani. De menționat însă că pentru unele dintre faptele reținute în rechizitoriu prescripția ar putea interveni în anul 2014.

George Copos acuzat de înselăciune cu consecințe grave – pedeapsa maximă este de 20 de ani. Pentru acestă infracțiune termenul de prescripție este de 15 ani. Ultimele fapte au fost comise în 2003. Astfel că termenul de prescripție se împlinește în anul 2018

MM Stoica acuzat și el de înșelăciune cu consecințe grave, faptă săvârșită în anul 2001. Astfel, în cazul său termenul de prescripție se împlinește în 2016.

Cristi Bocea și el acuzat de înșelăciune cu consecințe grave, ultimele fapte fiind reținute pentru anul 2005. Termenul de prescripție se împlinește în cazul său în anul 2020.

Pentru infracțiunile lui Ioan Becali termenul de prescripție este același ca și în cazul lui Borcea adică 2020. La fel și în cazul fratelui său Victor Becali, acesta are termen de prescripție pentru anul 2020.

Jean Pădureanu și el este acuzat de înșelăciune cu consecințe grave. Termenul de prescripție pentru Jean Pădureanu este 2018 pentru că faptele au fost comise de fostul conducător al Gloriei Bistrița în anul 2003.

Același termen de prescripție îl prevede legea și pentru Gică Popescu, adică anul 2018. Potrivit procurorilor Gigi Nețoiu a comis faptele în anul 2004 astfel că în cazul său termenul de prescripție este 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele