• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Cum au reușit cei trei români participanți la cel mai solicitant ultramaraton din lume să facă „IMPOSIBILUL”

Celebrul maraton "6633 Ultra", care s-a desfășurat dincolo de Cercul Polar, a fost câștigat în acest an de un român, pentru prima dată în istoria acestui maraton, Tiberiu Ușeriu alergând 566 de kilometri. Această performanță nu a fost atinsă cu ușurință.

Alături de el în cursă s-au mai aflat încă doi români, bucureștenii Vlad Tănase și Andrei Roșu. Cei trei au preluat conducerea cursei încă din primele două zile ale competiției, primul fiind Tibi Ușeriu. După opt zile de maraton însă, Tibi și-a păstrat prima poziție din clasament, reușind să ajungă primul la linia de sosire, iar Vlad și Andrei s-au clasat pe locurile 6 și 7.

Andrei Roșu a postat un mesaj cu adevărat emoționant pe pagina sa de Facebook:

Am terminat ieri cu bine – toti 3!! – cea mai grea cursa pe care o putea concepe cineva de pe acesta planeta. Ne asteptam sa fie grea, dar nu o lupta pentru supravietuire. Pana cand revenim cu povestea cursei, sa va spun rapid ca refacere decurge bine pentru toti 3 (avem degetaturi la degete si pe fata, dar nu grave), ca vremea proasta (am avut intre -23 si -40 de grade in fiecare zi, cu vant de pana la 70 km/h si o umiditate careia nu ii rezista niciun material) a inchis traficul in urma noastra, iar acum suntem blocati in Inuvik si ca nu stim cand putem pleca, ca am dat fiecare minim 500% din cat puteam, ca media dormitului a fost in jur de 2 ore pe noapte, ca – in premiera – castigatorul nu este din UK (ci Tibi al nostru :)), ca eu si Vlad Tanase am inchis podiumul (locul 3) si ca, o noua premiera la aceasta competitie, eu si Vlad suntem primul tandem care termina cursa. Si inca ceva: nu ne-am recunoscut intre noi cand ne-am dat jos cagulele: barba mea a albit pe jumatate, iar chipurile noastre erau umflate ca dupa un meci de box 🙁 Au existat zeci de momente in care am fi putut abandona, am avut ore intregi cu halucinatii, dar am strans din dinti si am plans pana ne-au inghetat lacrimile. Am trait o stare permanenta de frig, care ne-a trecut de indata ce am vazut tricolorul tarisoarei noastre dragi dincolo de linia de sosire. Va imbratisam cu drag!!!”

Colegii de la Tășuleasa Social au anunțat sâmbătă dimineața faptul că imediat după ce a trecut de linia de sosire Tibi le-a transmis tuturor că „a reușit”.

„Primul mesaj exact la ora 1:00, de la Tibi Useriu a fost ca a reușit! A câștigat! Al doilea a fost: geaca mâine la împădurire, love! bravo Tibi!! Ne bucurăm tare!”, au transmis cei de la Tăsuleasa Social.

Bistrițeanul Tibi Ușeriu a câștigat cel mai greu maraton din lume, în ciuda faptului că ultimele zile de competiție i-au fost marcate de o durere cumplită la gleznă.

„Avem câștigătorul ediției 2016 a maratonului „6633 Arctic Ultra”… Tiberiu Ușeriu din România a trecut de linia de finish la Tuktoyaktuk la ora 4.44 PM (n.r. ora 2.44 AM, ora României). Tibi a condus de la început până la sfârșit și este negreșit campionul meritat al, probabil, celui mai Dur, Friguros, Vijelios ultramaraton de pe planetă. Bravo, omule…”, au menționat organizatorii pe pagina de Facebook 6633 Ultra acolo unde au postat noutăți despre competiție în fiecare zi, scrie Vocea Transilvaniei.

Bistrițeanul de 41 de ani s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuța din Munții Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista celui mai greu maraton din lume.

Inchide