Cum „au udat” șefii DIPI cu palincă și coniac strategia de securitate discutată cu Iohannis

Cum „au udat șefii DIPI cu palincă și coniac strategia de securitate discutată cu Iohannis
Publicat: 11/09/2016, 16:47

Informațiile apar în rechizitoriul prin care fostul ministrul Gabriel Oprea și fostul șef al Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) Gheorghe Nicolae au fost trimiși în judecată, alături de alte trei persoane, în luna mai a acestui an.

În documentul citat se notează că în datele de 7 decembrie 2015 și 18 decembrie 2015 ar fi fost achiziționate de la două centre comerciale din Capitală cu suma de 6.258 de lei, bani din fondurile operative ale DIPI, 78 de coșuri de cadouri, 4 sticle de vin și 67 de sacoșe.

Întrebat cum justifică cheltuirea acestor bani, în declarația dată la DNA în faza de urmărire penală, Gheorghe Nicolae a susținut că bunurile au fost oferite reprezentanților unor instituții colaboratoare DIPI.

„Fiind audiat, inculpatul Nicolae Gheorghe a declarat că achizițiile aferente raportului nr. 01303242/2015 au reprezentat cheltuieli de protocol în cadrul unor activități de natură informativ-operativă. Bunurile au fost oferite reprezentanților structurilor cu care D.I.P.I. cooperează în activitățile informativ-operative, cum ar fi S.R.I, S.I.E, D.G.I.A, S.T.S, S.P.P, Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Ambasade, atașați de interne, ofițeri de legătură, precum și beneficiari de informații, cum ar fi Președinția, Guvernul și Parlamentul”, se arată în rechizitoriu.

Alți 7.192 de lei ar fi fost folosiți pentru produse de consum achitate, pe 4 decembrie 2015, la o masă festivă la care au participat reprezentanții mai multor instituții din domeniul informațiilor.

„Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat că achizițiile aferente raportului nr. 01303224/2015 au reprezentat cheltuieli de protocol în cadrul unor activități de natură informativ-operativă. Aceste bunuri au constituit o contribuție a D.I.P.I. la un eveniment organizat de Comunitatea Națională de Informații, respectiv o masă festivă, cu prilejul evaluării activității instituțiilor respective”, se notează în documentul înaintat instanței.

Fostul șef al DIPI a susținut și că aproximativ 20 de rame foto, achiziționate cu aproape 500 de lei, au fost oferite reprezentanților unor strucuturi ca SRI, SIE, DNA, la un eveniment festiv, fiind cumpărate pe 28 ianuarie 2015.

„Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat că achizițiile aferente raportului nr. 01303009/2015 au fost oferite participanților la eveniment festiv, respectiv reprezentanților următoarelor structuri: S.R.I., S.I.E., D.G.I.A., S.P.P., S.T.S., Direcția Națională Anticorupție,D.I.I.C.O.T., Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, atașaților de interne străini și ofițerii de legătură de la diverse ambasade”, notează procurorii DNA.

În luna iulie 2015 ar fi avut loc, la o casă de protocol a DIPI, o întâlnire de lucru între președintele Klaus Iohannis, conducerea M.A.I. și D.I.P.I., conducerea S.R.I., S.I.E., D.G.I.A. și Direcția Națională Anticorupție. Întrebat cum justifică cheltuirea a 2.000 de lei pentru cumpărarea din fonduri operative a băuturi alcoolice (vin, whisky, palincă, coniac, votcă, lichior), băuturi răcoritoare, cafea, zahăr, fostul șef Gheorghe Nicolae a declarat că au fost consumate la respectiva întâlnire de lucru, dar și la o altă întrevedere cu conducerea SRI.

„Fiind audiat, inculpatul Nicolae Gheorghe a declarat că achizițiile aferente raportului nr. 01309059/2015 au reprezentat produse de consumație, produse care au fost consumate în cadrul unei activități de natură informativ-operativă, respectiv o întâlnire de lucru desfășurată, în luna iulie 2015, la o locație de protocol a D.I.P.I. cu conducerea următoarelor structuri: Președintele României, conducerea M.A.I. și D.I.P.I., conducerea S.R.I., S.I.E., D.G.I.A. și Direcția Națională Anticorupție. Au fost analizate teme de securitate națională în cadrul acestei activități. O parte din produsele cumpărate pe baza raportului ultim menționat au fost consumate în cadrul altei întâlniri care a avut loc tot în luna iulie cu conducerea S.R.I., când au fost analizate mai multe activități în care cele două instituții au conlucrat. Arăt că o parte din produse au rămas la acea locație de protocol, urmând să fie folosite cu destinație similară”, se arată în rechizitoriu.

Bani din fondurile operative, 1.302 de lei, ar fi fost folosiți și pentru protocol la organizarea zilei instituției, din 1 februarie 2015, unde au fost prezenți reprezentanți ai S.R.I., S.I.E., D.G.I.A., S.P.P., S.T.S., Direcția Națională Anticorupție, D.I.I.C.O.T., Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, atașaților de interne străini și ofițerii de legătură de la diverse ambasade, se mai arată în rechizitoriu.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în prezent senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri.

În același dosar mai sunt judecați Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcția de șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzația de deturnare de fonduri și Marian-Dănuț Iacob, șeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...