VIDEO | Cum controlează Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, presa cu bani publici: „Fiecare ban contează”

Publicat: 05/10/2022, 19:27
Actualizat: 05/10/2022, 19:29

Senatorul USR al Timișoarei, alături de alți paralamentari USR, anunța săptămâna trecută inițierea unui proiect de lege pentru a transparentiza definitiv cheltuielile partidelor cu presa. Senatorul cerea ca acest tip de contracte să fie publice.

La Timișoara însă, primarul USR Dominic Fritz are cu totul altă părere. Toate contractele încheiate cu presa de instituțiile și companiile din subordinea Primăriei Timișoara trebuie să se știe că au fost făcute cu ”binecuvântarea” sa.

„Trebuie să știe că este încheiat contractul cu știința și acordul meu”, spune Dominic Fritz într-o înregistrare audio publicată în media.

Discuția, purtată anul acesta, în luna iunie, de primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, cu Liviu Cocean, de câteva zile fostul director al societății primăriei Piețe SA, dovedește că primarul dorește să controleze presa prin intermediul contractelor cu bani publici pe care societățile municipalității le încheie cu mass media.

Contactat de jurnaliști, Liviu Cocean a confirmat că ”discuția a avut loc”, că ”este reală”, că ”vocea sa apare în înregistrare” și că ”nu știe cine a realizat înregistrarea.

În ultimele zile Cocean a dezvăluit mai multe fapte ilegale ale primarului Fritz și ale Consiliului de Administrație a Piețe SA.

Chiar dacă multe din contractele încheiate de firmele din subordinea primăriei sunt necesare, având la bază strategii și campanii de marketing, pentru Fritz toate contractele încheiate cu presa trebuie făcute în avantajul său.

În înregistrare Dominic Fritz îi explică liberalului Cocean că jurnaliștii trebuie să știe că primarul însuși a fost de acord cu încheierea respectivelor contracte comerciale pentru a nu se „contoriza” la altcineva. Despre ce fel de ”contorizare” este vorba, nu este greu de înțeles, potrivit Pressalert.ro.

Pentru Dominic Fritz fiecare ban conteaza

Dominic Fritz: „Sunt împărțite societățile și după aia fiecare societate poate să facă ce vrea, dar lucrurile nu sunt așa, i-am și spus lui Raul. Nu-i ca și cum Piețele sunt acum ale lui Ambruș și cumva poate să facă ce vrea acolo, sau voi, sau tu să faci cum vă taie capul.

Deci trebuie să discutăm și să vedem ce mecanism instituim ca să mă pot baza că acolo lucrurile merg într-o direcție dorită și asumată de această administrație, de municipiu, și nu așa cum vrea cineva. Mă refer și la lucruri mari, de strategie, acum cu noul contract.

E clar că încă nu am depășit linia, e chestia asta cu redevența, e dificil, dar mă refer și la lucruri mici… nu știu… contracte cu presa, nu e OK să faceți contracte cu presa fără să știu eu”

Liviu Cocean: „Avem doar cu un ziar și cu o televiziune, atât.”

Dominic Fritz: „Cu Tele Europa și cu Buletin (Buletin de Timișoara, n.a.)”

Liviu Cocean: „Da, atât. Cred că la acest capitol suntem societatea cu cele mai mici și mai puține contracte, și în același timp cred că suntem societatea care ar trebui să se promoveze cât mai mult, dar și aici trebuie resurse…”

Dominic Fritz: „Așa-i…”

Liviu Cocean: „Și atunci ar trebui… și anul trecut… să fac așa un joc în care să și facem treabă, să facem și lucruri de imagine, ca să arătăm că se schimbă lucrurile, că se fac altfel în piață. Dar în același timp, tot timpul fiind cu ochii pe buget, să închidem anul cum trebuie, să facem lucruri cât mai drămuit, cât mai corect la bani..”

Dominic Fritz: „Așa-i, fiecare ban contează…”

Liviu Cocean: „Din punctul ăsta de vedere chiar cred că puteți să fiți liniștit… ”

Dominic Fritz: „Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa. Tele Europa Nova trebuie să știe că contractul este încheiat cu știința și cu acordul meu, că altfel ei o s-o contorizeze altundeva. Știm foarte bine cum funcționează presa în Timișoara, dar ăsta-i doar un exemplu…”

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE! Anunț de ultim moment pentru toți șoferii din...
Trauma lui Stephan Pelger. Răpit, bătut și jefuit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului