Cum l-au bătut și torturat trei polițiști din Constanța pe un anchetator sub acoperire, care se dădea traficant de droguri

Cum l-au bătut și torturat trei polițiști din Constanța pe un anchetator sub acoperire, care se dădea traficant de droguri
Publicat: 28/05/2013, 19:14

Cei trei polițiști de la BCCO Constanța arestați în 25 mai pentru lipsire de libertate și violențe au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă și l-au amenințat cu arma la tâmplă, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel București prin care a fost luată măsura preventivă.

Curtea de Apel București, care a decis arestarea preventivă a polițiștilor Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoș Emil Petcu și Vlad Ștefan Zaharia de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța, arată în motivare cum a fost agresat de aceștia investigatorul sub acoperire.

„T. F. C. (investigatorul sub acoperire – n. r.)a fost încătușat, fără a fi întrunite cerințele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menționată (a unui club – n. r.) și apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost amenințat cu arma, lipită de tâmplă și apoi de abdomen, această acțiune culminând cu acționarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ștefan a trăgaciului pistolului Glock – arma sa de serviciu – în timp ce țeava era în apropierea abdomenului investigatorului, tară însă a avea cartuș pe țeava, și apoi de încărcarea ostentativă a armei și amenințarea cu împușcarea; a fost amenințat în mod repetat, afirmațiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum și a celor care «l-au trimis», etc”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit documentului citat, în noaptea de 2 spre 3 mai, cei trei polițiști de la BCCO Constanța desfășurau o acțiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona Clubului Kudos Beach din Mamaia. Tot atunci, anchetatorul sub acoperire T. F. C., autorizat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, ar fi încercat să realizeze un flagrant și le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri, potrivit unor surse judiciare.

Astfel, în jurul orei 00.30, investigatorul sub acoperire l-ar fi abordat în zona Barului Kudos Beach pe ofițerul Emil Dragoș Petcu și l-ar fi întrebat „dacă dorește să cumpere ceva care l-ar ajuta să se simtă mai bine, însă nu a specificat ce anume oferea la vânzare”, se menționează în motivare.

După ce anchetatorul sub acoperire a scos plicul din buzunar, Bogdan Mircea Teodorescu i-ar fi spus acestuia că este polițist, i-a luat portmoneul și telefonul mobil. Ulterior, Teodorescu și Petcu au mers cu anchetatorul sub acoperire la hotelul în care acesta era cazat, se relatează în motivare.

„Fără a avea autorizație de percheziție domiciliară, cei trei inculpați au percheziționat camera de hotel, ridicând suma de 2.700 lei prezentată de T. F. C.. Pe fondul apariției suspiciunii că T. F. C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpații au declanșat o acțiune susținută de supunere a investigatorului la suferințe puternice, fizice și psihice, pentru a obține de la acesta mărturisirea că este polițist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida pe acesta și persoanele care l-au autorizat, precum și pentru a-l pedepsi pentru „lipsa de loialitate” constând în îndreptarea unor asemenea acțiuni împotriva unor colegi polițiști și pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională”, mai spune judecătorul Curții de Apel București.

Ulterior, investigatorul sub acoperire a fost dezbrăcat, lovit cu bâta și amenințat cu pistolul. Cei trei polițiști de la BCCO Constanța ar fi comis faptele în camera din Hotelul Coral, în parcarea unui club din Mamaia, dar și în autoturismul de serviciu Volkswagen Passat și în vecinătatea acestuia.

Potrivit documentului citat, cei trei polițiști au întocmit un proces-verbal de constatare, care a fost înregistrat în evidențele structurii de Poliție, cu privire la evenimentele din noaptea din 2 spre 3 mai asupra investigatorului T. F. C., dar care ar fi cuprins o serie de mențiuni false.

„Se atestă, necorespunzător adevărului: că investigatorul i-ar fi invitat pe învinuiți în camera de hotel; că s-ar fi realizat o predare-primire voluntară a sumei de 2700 de lei, omițându-se în același timp descrierea acțiunilor nereușite de deschidere a seifului din dotarea camerei, precum și a altor acte specifice procedurii percheziții domiciliare; că numitul T.F.C. a devenit agresiv, motiv pentru care ar fi fost necesară folosirea forței pentru imobilizarea acestuia; că din cauza orei înaintate nu s-a putut asigura prezența unui martor asistent, cu toate că făptuitorii nu au făcut niciun demers în acest sens, iar locul era intens circulat”, se arată în motivarea curții de Apel București.

Instanța arată că lăsarea în libertate a ofițerilor Petcu și Teodorescu și a agentului Zaharia prezintă pericol pentru ordinea publică, prin crearea unui sentiment de temere și insecuritate în rândul societății civile.

„Modul și mijloacele în care se reține că inculpații ar fi săvârșit infracțiunile pentru care sunt cercetați, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natură a crea convingerea instanței că se impune luarea față de aceștia a măsurii arestării preventive. (…) Analizând ansamblul actelor și lucrărilor dosarului, Curtea apreciază că măsura arestării preventive funcționează ca un mijloc de prevenire sau înlăturare a unor împrejurări sau situații de natură să pună în pericol eficienta desfășurare a procesului penal”, mai spune judecătorul.

Potrivit unor surse judiciare, cei trei polițiști au susținut că au fost provocați de investigatorul sub acoperire și acesta le-ar fi oferit mită, aspect consemnat și în procesul verbal. Ei ar mai fi declarat că investigatorul sub acoperire ar fi devenit recalcitrant și, din aceste motiv, ar fi fost încătușat.

Cei trei polițiști de la BCCO Constanța au fost arestați după ce au fost audiați de procurorii instanței supreme.

Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant și le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi și mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care polițiștii l-ar fi sechestrat și agresat, au mai spus aceleași surse, potrivit cărora, la finalul flagrantului eșuat, investigatorul și-ar fi dezvăluit identitatea.

Cei trei polițiști au fost audiați de procurorii Parchetului general, care au propus arestarea preventivă a lor.

În 25 mai, Curtea de Apel București a admis propunerea procurorilor, astfel că polițiștii au fost arestați preventiv pentru 29 de zile.

Decizia instanței poate fi atacată la instanța supremă.

Cătălina Cocoloș, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York