Cum poate Adrian Năstase să posteze pe blog din închisoare

Cum poate Adrian Năstase să posteze pe blog din închisoare
Publicat: 20/08/2012, 18:40
Actualizat: 26/11/2012, 17:04

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează, referitor la modalitatea de publicare a unor mesaje ale lui Adrian Năstase pe blog, că deținuții, în condițiile legii, pot transmite date, informații și înscrisuri către aparținători sau alte persoane aflate în afara închisorii.

„Persoanele private de libertate, în condițiile legii, pot transmite date, informații și înscrisuri către aparținători sau alte persoane aflate în afara locurilor de deținere ca urmare a asigurării drepturilor legale la petiționare, corespondență, informare și efectuare de convorbiri telefonice”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de ANP.

Precizările ANP vin „ca urmare a materialelor apărute în ultimele zile în mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagină web”, conform aceluiași comunicat.

Instituția ține să menționeze și că, potrivit „unui mesaj postat pe pagina web la care se face referire în aparițiile mass-media, se precizează că materialele sunt publicate prin intermediul membrilor familiei – «M-am hotărât, de asemenea, să vă trimit, periodic, unele gânduri sau comentarii, prin Andrei, Mihnea și Manuela»”.

Într-una din postările sale pe blog, Adrian Năstase vorbea despre condițiile din închisoare, menționând lipsa telefonului, a calculatorului și a internetului.

ANP mai precizează, în același context, că dreptul la corespondență al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat, iar corespondența are caracter confidențial și nu poate fi deschisă sau reținută decât în limitele și în condițiile prevăzute de lege.

„Pentru asigurarea exercitării dreptului de petiționare și a dreptului la corespondență, directorul penitenciarului are obligația de a lua măsurile corespunzătoare pentru instalarea de cutii poștale în interiorul penitenciarului. Petițiile și corespondența sunt colectate de către personalul furnizorului de servicii poștale, căruia i se asigură accesul în interiorul penitenciarului. (temei legal art. 46 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal). În contextul cadrului legal execuțional penal, administrația locului de deținere nu exercită nici un control asupra corespondenței expediată de către persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor”, se menționează în comunicat.

Totodată, ANP precizează că persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în penitenciar, iar convorbirile au caracter confidențial.

„Orice persoană privată de libertate are dreptul de a efectua săptămânal, pe cheltuiala sa, cel puțin o convorbire telefonică de la telefoanele instalate în incinta locului de deținere cu persoanele din exteriorul locului de deținere, atât din țară, cât și din străinătate. Sunt interzise deținerea și folosirea telefoanelor mobile, precum și a altor dispozitive de comunicare la distanță, de către persoanele private de libertate”, potrivit aceluiași comunicat.

ANP menționează și că, în conformitate cu legea, deținuții au dreptul să primească vizite în spații special amenajate, sub supravegherea vizuală a personalului locului de deținere, directă sau prin intermediul unor sisteme electronice. „Persoanele private de libertate pot fi vizitate de soț sau soție, ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimțământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată și de alte persoane cu aprobarea scrisă a directorului locului de deținere. Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricând vizitele cu apărătorul, în condiții de confidențialitate, în spații special amenajate prevăzute cu dispozitive de separare, care să limiteze contactul fizic, dar care să permită transmiterea de înscrisuri. Menționăm că aceste vizite se acordă în afara drepturilor de vizită cu aparținătorii”, arată ANP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?