Cum poate fi adus în țară Ghiță din Serbia, printr-un act moștenit de la comuniști

Cum poate fi adus în țară Ghiță din Serbia, printr-un act moștenit de la comuniști
Publicat: 14/04/2017, 15:12
Actualizat: 14/04/2017, 20:23

Sebastian Ghiță va fi prezentat în fața unei instanțe din Serbia care va putea decide extrădarea sa. Judecătorul va verifica toate actele, care trebuie traduse și legalizate, însă poate decide că este prioritară executarea pedepsei pentru fapta comisă pe teritoriul țării unde a fost prins.

Sebastian Ghiță va fi cercetat pentru prezentarea de acte fase, după ce, în timpul verificărilor din Belgrad, a prezentat documente false.

Totodată, la articolul 60, tratatul prevede că asistența juridică poate fi refuzată dacă infracțiunea pentru care se cere acordarea asistenței nu constituie infracțiune și după legea Părții Contractante solicitate.

Între România și Serbia nu există un acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declarație de succesiune, încheiat între Republica Populară Română și Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistența juridică ratificat prin Decretul nr. 24/1961, se arată pe site-ul Ministerului Justiției. La capitolul extrădare, acordul bilateral prevede condițiile în care se poate face aceasta, dar și situațiile în care nu poate fi pusă în aplicare.

Articolul 68

1. Părțile Contractante se obligă să-și extrădeze, reciproc, la cerere, în condițiile prezentului Tratat, persoanele aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.
2. Extrădarea în vederea urmăririi penale și judecării se admite numai pentru infracțiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părți Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare decât un an de privațiune de libertate sau o pedeapsă mai grea.
3. În condițiile prevăzute la punctul 2 se va admite extrădarea unei persoane care este condamnată prin hotărâre definitivă la o pedeapsă mai mare decât un an de privațiune de libertate sau o pedeapsă mai grea. Dacă hotărârea definitivă este dată în lipsa persoanei extrădate, instanța Părții Contractante solicitante va repeta procedura în conformitate cu legea sa, judecând persoana extrădată în prezență.

Articolul 69

Extrădarea nu are loc în cazul când:
a) persoana a cărei extrădare se cere a săvârșit o infracțiune de natură politică, o infracțiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligațiilor militare) sau o infracțiune de presă;
b) persoana a cărei extrădare se cere, la data primirii cererii de extrădare, cetățean al Părții Contractante solicitate;
c) infracțiunea este săvârșită pe teritoriul Părții Contractante solicitate;
d) potrivit legii Părții Contractante solicitate, acțiunea penală nu poate fi exercitată sau hotărârea definitivă nu poate fi executată din cauza împlinirii termenului de prescripție înainte de a fi primită cererea de extrădare, sau pentru un alt temei legal;
e) persoana a cărei extrădare se cere a fost judecată definitiv pentru aceeași infracțiune, ori dacă pentru aceeași infracțiune s-a încetat a procesului penal pe teritoriul Părții Contractante solicitate;
f) potrivit legii ambelor Părți Contractante, infracțiunea se urmărește numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate (acțiune privată sau propunerea vătămatului).

Articolul 70

Părțile Contractante comunică între ele pe cale diplomatică în toate problemele privind extrădarea infractorilor.

Articolul 71

La cererea de extrădare se anexează:
a) copia certificată a mandatului de arestare (decizia organului competent despre privare de libertate) sau a hotărârii de condamnare cu mențiunea că este definitivă. În aceste acte trebuie să se expună starea de fapt, cu indicarea timpului și locului săvârșirii infracțiunii, precum și calificarea ei juridică. Dacă prin infracțiune s-au produs pagube materiale, se va indica cuantumul stabilit sau probabil al acestora;
b) textul legii penale în care se încadrează infracțiunea pentru care se cere extrădarea, atât al Părții Contractante solicitante cât și al statului pe teritoriul căruia s-a săvârșit infracțiunea;
c) dovezi și date despre cetățenia persoanei a cărei extrădare se cere, date și mijloace pentru stabilirea identității acesteia (semnalmente, fotografia, amprente digitale), dacă persoana cerută nu este identificată pe teritoriul Părții Contractante solicitate, ca și date despre adresa acesteia, toate acestea în măsura în care este posibil.

Articolul 72

1. Dacă din cerere și actele anexate reiese că sunt îndeplinite condițiile pentru extrădare, Partea Contractantă solicitată va lua toate măsurile pentru găsirea și arestarea persoanei a cărei extrădare se cere.
2. Dacă Partea Contractantă solicitată consideră că sunt necesare date suplimentare, va cere de la Partea Contractantă solicitantă, ca în termenul fixat, nu mai lung de două luni, să-i trimită aceste date. La cererea Părții Contractante solicitante, termenul de mai sus se poate prelungi.
3. Dacă în termenul fixat sau prelungit nu se primesc datele cerute, procedura de extrădare va înceta, iar persoana a cărei extrădare se cere, va fi pusă în libertate. Procedura va continua dacă ulterior se primesc datele cerute.

Articolul 73

1. Arestarea unei persoane pe teritoriul unei Părți Contractante poate avea loc și înainte de primirea cererii de extrădare, dacă cealaltă Parte Contractantă cere aceasta prin poștă sau telegraf cu mențiunea că cererea pentru extrădare va fi trimisă ulterior. În cererea de arestare trebuie să se indice numărul și data mandatului de arestare sau a hotărârii definitive date împotriva acestei persoane, precum și denumirea organului de la care emană aceste acte.
2. O persoană poate fi arestată fără cererea prevăzută la punctul 1, dacă există temeiuri suficiente că ea a săvârșit pe teritoriul celeilalte Părți Contractante o infracțiune care atrage extrădarea.
3. Despre arestarea făcută, potrivit punctelor 1 și 2, va fi încunoștiințată neîntârziat cealaltă Parte Contractantă.
4. Partea Contractantă solicitantă va fi încunoștințată despre motivele pentru care nu s-a putut satisface cererea prevăzută la punctul 1.

Articolul 74

Persoana arestată conform articolului 73 va fi eliberată dacă în termenul stabilit de organul competent al Părții Contractante solicitate, care nu poate depăși o lună din ziua când s-a expediat comunicarea despre arestarea, nu se primește cererea de extrădare. La cererea celeilalte Părți Contractante, acest termen poate fi prelungit.

Articolul 75

1. Dacă împotriva persoanei a cărei extrădare se cere este în curs o acțiune penală sau dacă a fost condamnată pentru o infracțiune, pe teritoriul Părții Contractante solicitate, extrădarea poate fi amânată până la sfârșitul procesului penal, iar dacă este condamnată, până la executarea completă a pedepsei sau până la eliberarea înainte de expirarea duratei acesteia. Motivele amânării extrădării vor fi aduse la cunoștință celeilalte Părți Contractante. În cazul când procesul pentru care extrădarea a fost amânată este terminat printr-o hotărâre de condanmnare, cealaltă Parte Contractantă va fi informată dacă extrădarea se amână pentru executarea acestei hotărâri.
2. Dacă amânarea extrădării ar putea atrage după sine împlinirea termenului de prescripție a acțiunii penale sau ar putea aduce greutăți serioase pentru stabilirea infracțiunii, persoana a cărei extrădare s-a cerut, poate să fie extrădată temporar pe baza unei cereri motivate.
3. Persoana extrădată temporar va fi înapoiată după efectuarea actelor procesuale pentru care a fost extrădată și nu mai târziu de trei luni din ziua predării. La cererea Părții Contractante căreia persoana i-a fost predată, acest termen se poate prelungi.

Articolul 76

În cazul când extrădarea unei persoane este cerută de mai multe state pentru aceeași infracțiune sau infracțiuni diferite, Partea Contractantă solicitată va decide cărui stat se va face extrădarea.

Articolul 77

1. Fără consimțământul Părții Contractante solicitate persoana extrădată nu poate fi trasă la răspundere penală, supusă executării pedepsei sau extrădată unui al treilea stat, pentru o altă infracțiune săvârșită înaintea extrădării, dacă pentru aceasta nu a fost cerută extrădarea. Consimțământul poate fi refuzat pentru aceleași motive pentru care se poate refuza și extrădarea.
2. Consimțământul nu este necesar dacă persoana extrădată, care nu este cetățean al Părții Contractante căreia îi este predată, nu părăsește teritoriul acestei Părți Contractante în termen de o lună de la sfârșitul procesului penal, iar în cazul condamnării, în termen de o lună de la executarea pedepsei respectiv de la stingerea executării ei ori dacă persoana se reîntoarce de bună voie pe teritoriul acesteia. În acest termen nu se socotește timpul în cursul căruia persoana extrădată nu a putut părăsi teritoriul Părții Contractante solicitante din motive independente de voința sa.

Articolul 78

1. În cazul când extrădarea este admisă, Partea Contractantă solicitată va încunoștiința cealaltă Parte Contractantă despre locul și data predării persoanei extrădate. Dacă Partea Contractantă a cărei cerere este satisfăcută nu ia în primire persoana extrădată în termen de șapte zile de la data stabilită pentru predare, ea poate fi pusă în libertate.
2. În cazul când extrădarea nu are loc, Partea Contractantă solicitantă va fi informată despre aceasta, indicându-se totodată dispoziția corespunzătoare din articolul 69.

Articolul 79

În cazul când persoana extrădată se sustrage de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei și se întoarce pe teritoriul Părții Contractante solicitate, la cerere, ea va fi din nou extrădată. În acest caz, la cerere nu se mai anexează actele prevăzute din articolul 71.

Articolul 80

Părțile Contractante își comunică reciproc informații cu privire la rezultatul procesului penal pornit împotriva persoanelor extrădate. Dacă împotriva acestei persoane a fost pronunțată o hotărâre, se va transmite copie de pe hotărârea definitivă.

Articolul 81

1. Fiecare Parte Contractantă va autoriza, la cerere, tranzitul pe teritoriul său a unei persoane care este extrădată celeilalte Părți Contractante de către un al treilea stat.
2. Cererea pentru autorizarea tranzitului se înaintează pe cale diplomatică și se rezolvă în conformitate cu regulile după care se rezolvă și cererea de extrădare. La cerere trebuie să fie anexate dovezile și datele prevăzute pentru cererea de extrădare.
3. Părțile Contractante nu sunt obligate să autorize tranzitul persoanei dacă potrivit prevederilor prezentului Tratat, într-un asemenea caz, nu se admite extrădarea.
4. Partea Contractantă solicitată va stabili modul de tranzit pe teritoriul său.

Articolul 82

1. Părțile Contractante se obligă să-și trimită reciproc la cerere:
a) obiectele sau sumele de bani ce au fost procurate prin infracțiune. Dacă se ivește un litigiu în privința caracterului licit sau ilicit al deținerii (posesiunii) acestor obiecte sau sume de bani, hotărăsc instanțele statului pe teritoriul căruia se găsesc aceste obiecte sau sume de bani;
b) obiectele care pot avea importanță ca probă în cauza penală.
2.În cazul când s-a cerut extrădarea, obiectele prevăzute la punctul 1 se vor trimite odată cu predarea persoanei extrădate, iar dacă aceasta nu este posibil, trimiterea lor se va face ulterior. Obiectele se vor trimite și în cazurile când extrădarea infractorului nu poate să aibă loc din cauza morții, sustragerii lui sau din alte împrejurări.
3. Dacă obiectele sunt necesare Părții Contractante solicitate ca probe într-o cauză penală, transmiterea lor poate fi amânată până la terminarea procesului respectiv.
4.Drepturile terțelor persoane asupra obiectele transmise rămân neatinse. Obiectele asupra cărora există asemenea drepturi trebuie restituite Părții Contractante solicitate după terminarea procedurii, pentru a fi restituite celor îndreptățiți. Dacă nu se poate stabili persoana căreia îi aparțin aceste obiecte, ele se vor înapoia Părții Contractante solicitate.

Articolul 83

Cheltuielile făcute cu extrădarea se suportă de Partea Contractantă pe teritoriul căreia au fost făcute.
Cheltuielile cu tranztul unei persoane se suportă de Partea Contractantă de la care provine cererea de tranzit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?