Cum pot elevii români din clasele IX-XI să se înscrie pentru o bursă gratuită de studii în SUA

Cum pot elevii români din clasele IX-XI să se înscrie pentru o bursă gratuită de studii în SUA
Publicat: 05/10/2015, 19:03

Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ministerul Educației și Cercetării Științifice și American Councils for International Education au lansat programul de burse FLEX (Future Leaders Exchange Program) în România.

Prin programul FLEX, la care participarea este gratuită, elevii din România pot studia la un liceu american și pot locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2016-2017.

Liceenii români pot candida pentru o bursă în SUA dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au cetățenie română; sunt născuți între 1 ianuarie 1999 și 15 iulie 2001; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.

Elevii interesați de acest program își pot depune candidatura online, până pe 16 octombrie, pe site-ul https://ais.americancouncils.org/flex.

„Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992. În cei 24 de ani de la înființarea sa, programul a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de studiu pentru liceeni în SUA. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între Statele Unite și țările din regiunile în care funcționează programul FLEX. Liceenii vor învăța mai multe despre Statele Unite și le vor vorbi americanilor despre țările lor de origine. În 2016-2017, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană și va studia într-un liceu american”, arată Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Acest program de burse este finanțat în totalitate de către Guvernul SUA și administrat de Biroul pentru Relații Culturale și Educaționale – Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. Programele ECA includ proiecte educaționale și de training ce promovează legăturile personale, profesionale și instituționale între cetățeni și organizații din SUA și din alte țări.

„Încurajăm liceenii cu dizabilități să candideze la FLEX, infrastructura de recrutare și derulare a programului permițând evaluarea și plasarea acestora în condiții care răspund nevoilor specifice”, a precizat Ministerul Educației.