Cum reacționează Gabriel Oprea când este întrebat dacă vrea șefia Serviciul Român de Informații

Cum reacționează Gabriel Oprea când este întrebat dacă vrea șefia Serviciul Român de Informații
Publicat: 10/10/2014, 13:59
Actualizat: 01/05/2015, 03:24

„Din punctul meu de vedere, voi merge spre noul președinte, îmi voi prezenta demisia și el va decide dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu să continue sau nu”, a declarat George Maior, actualul șef al SRI în urmă cu o săptămână.

În ultima perioadă în mediile politice, dar și în sistemul judiciar, numele lui Gabriel Oprea este vehiculat ca succesor al lui George Maior la șefia SRI.

Întrebat de gândul dacă își dorește postul de director al SRI, Gabriel Oprea răspunde: „De unde ești tu? Aaaa! Credeam că ești de la TVR. Ne dorim să asigurăm securitatea națională a României”

Biografia lui Gabriel Oprea

Liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost desemnat și ministru de Interne, funcție pe care a mai ocupat-o timp de 20 de zile în 2008, în Guvernul PDL-PSD. În Guvernul Ponta, Oprea a fost până acum vicepremier fără portofoliu. L-a sfătuit pe Ponta în domeniul securității naționale, iar premierul a spus, în repetate rânduri, că se bazează pe Gabriel Oprea când sunt de rezolvat probleme dificile.

Liderul UNPR a preluat interimatul la MAI, încă din ianuarie, după demisia liberalului Radu Stroe din Guvern, în urma scandalului legat de accidentul aviatic din Munții Apuseni.

Gabriel Oprea a mai fost ministru al Administrației și Internelor, însă pentru mai puțin de o lună, în Guvernul PSD-PDL, între decembrie 2008 și ianuarie 2009.

El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic pe motiv că nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. Atunci a demisionat și din PSD, constituind noua formațiune, UNPR, împreună cu Marian Sârbu, Cristian Diaconescu și Neculai Onțanu.

UNPR a sprijinit în Parlament guvernele succesive Emil Boc, în care Oprea a deținut portofoliul de ministru al Apărării.

Relațiile între Ponta și Oprea au fost atunci tensionate, Ponta criticând de fiecare dată UNPR.

Acum, însă, partidul lui Oprea a semnat cu PSD și PC protocolul de alianță electorală USD pentru participare la alegerile europarlamentare, dar are încheiată și o alianță politică cu PSD. În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase.

El a deținut, în perioada 2002-2003, și funcția de prefect al Capitalei. Înainte de 2002, el a mai deținut funcțiile de președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Național de Apărare. El a fost ofițer de justiție militară și ofițer în Ministerul Apărării Naționale.

Gabriel Oprea s-a născut la 1 ianuarie 1961, în comuna Fundulea, din județul Călărași. Este căsătorit și are doi copii. Gabriel Oprea este doctor în drept la Universitatea București, a absolvit Colegiul Național de Apărare, cursul postuniversitar pe teme de securitate și siguranță națională, Facultatea de Drept, Universitatea București și Școala militară de ofițeri Sibiu, specializarea intendență.

El este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Națională de Informații. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al președintelui Traian Băsescu, este general cu patru stele în rezervă.

Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009. Conform declarației de avere, Gabriel Oprea are două terenuri intravilane – în suprafață de 3.245,85 mp, respectiv de 950 de mp în orașul Voluntari.

El deține, de asemenea, o casă de locuit în Voluntari-Pipera, în suprafață de 817,92 de mp, o casă de locuit în București în suprafață de 828 mp, încă o casă de locuit în București în suprafață de aproximativ 467 de mp, precum și două apartamente în Capitală.
Oprea mai are o casă de vacanță la Predeal, în suprafață de circa 150 de mp și o casă de vacanță în Venus. El deține și un spațiu comercial în București.

De asemenea, are două autoturisme și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 10.000 euro, respectiv, 50.000 euro. Oprea mai are și trei conturi bancare de 60.000 lei, 140.000 euro și 60 de dolari. *(Sursa: Mediafax.ro)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple