Cum s-a văzut de la Jandarmerie protestul antenist. Duminică era „plimbare”, luni „manifestație de protest”

Redactor:
Andreea Ofițeru
Cum s-a văzut de la Jandarmerie protestul antenist. Duminică era „plimbare”, luni „manifestație de protest”
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut „întocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul de acțiune al forțelor proprii", se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne. Cu toate că în primele ore, Jandarmeria a declarat că în jurul Palatului Cotroceni a avut loc mișcare spontană, în comunicat în raportul Jandarmeriei întocmit cu privire la ziua de duminică, în intervalul 16.30-19.30, în municipiul București și „în mai multe orașe din țară au avut loc manifestații de protest la care numărul de participanți a oscilat de la câteva zeci la câteva mii".

Duminică, la o oră de la începerea evenimentului, purtătoarea de cuvânt al Jandarmeriei București, Anca Voicescu, a declarat că nu e vorba de o manifestație organizată, ci că mai mulți oameni s-au strâns pentru o plimbare. Când a fost întrebată dacă nu are de-a face cu un protest care a degenerat în violențe, purtătoarea de cuvânt a admis că este vorba de un protest, dar că totul este sub control.

„În acest moment, participanții s-au pus în plimbarea în jurul Palatului Cotroceni. În interiorul manifestanților există și pro și contra. În momentul în care s-a semnalat un incident, jandarmii au încercat să extragă persoana sau persoanele care au produs incidentul, dar când au ajuns acolo situația se calmase și nu a mai fost nevoie de intervenția lor”, declara purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române București pentru B1.

În cazul jurnalistei B1 TV lovite de unul dintre protestatari, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne spun că Secția 22 Poliție s-a autosesizat, în jurul orei 18.00,  cu privire la comiterea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

„În acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentanții Jandarmeriei Române, care au asigurat măsurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni. Imaginile obținute au fost distribuite către toate secțiile de poliție din Capitală în vederea identificării bărbatului car”, se arată în comunicat.

Polițiștii spun că jurnalista agresată a depus o sesizare în jurul orei 21.30,  la Secția 22 Poliție cu privire la faptul că a fost agresat de către un bărbat necunoscut. De asemenea, polițiștii susțin că bărbatul agresor s-a prezentat la Secția 15 Poliție în raza căreia domiciliază, în jurul orei 22.00, susținând că știe că este căutat de Poliție.

„Imediat după identificare, a fost condus de către polițiști la Secția 22 Poliție care demarase cercetări în cauză. Bărbatul a fost audiat de către polițiști, fiind cercetat în continuare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, infracțiune a cărei acțiune penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum și a celei de tulburarea ordinii și liniștii publice”, mai arată sursa citată.

Politiștii au întocmit dosar penal  pe numele bărbatului respectiv l pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

În același timp, politiștii îi identifică în prezent pe ceilalți participanți la manifestație, care au participat la blocarea căilor de comunicații.

Oprea vrea să știe dacă jandarmii au „acționat în conformitate cu atribuțiile legale”

Potrivit comunicatului Ministerului de Interne, Gabriel Oprea a cerut șefului Jandarmeriei Române să evalueze cu celeritate modul de acțiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestației publice care a avut loc în zona Palatului Cotroceni.

Oprea vrea să stabilească „dacă efectivele de jandarmi au acționat în conformitate cu atribuțiile legale pentru a asigura siguranța cetățenilor și, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune”. Pentru acest lucru, reprezentanții ministerului trebuie să vizioneze atât filmele pe care ei le-au realizat, cât și cât și imaginile publice difuzate de către posturile de televiziune.

În final, Ministerul Afacerilor Interne promite să-i pedepsească pe toți cei care au nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu în timpul manifestației.

Aceeași sursă mai arată și numărul de participanți din celelalte județe:  Brașov – 100 de participanți, Bihor – 15 participanți, Arad – 30 participanți, Prahova – 100 de participanți, Suceava – 30 de participanți, Galați – 30 de participanți, Constanța – 17 participanți, Neamț – 40 participanți, Dolj – 40 participanți, Sibiu – 70 participanți, Cluj – 30 participanți, Gorj – 70 participanți, Bacău – 25 participanți, Timiș – 100 participanți, Iași – 15 participanți, Argeș – 30 participanți, Vâlcea – 15 participanți, Mureș – 30 de participanți.

 

Inchide