Cum să lași asemenea SPECIMEN să lucreze în DOSARE PENALE? GODINĂ îl pune la punct pe procurorul care i-a amendat pe polițiști, după ce a fost prins fără ITP

Cum să lași asemenea SPECIMEN să lucreze în DOSARE PENALE? GODINĂ îl pune la punct pe procurorul care i-a amendat pe polițiști, după ce a fost prins fără ITP
Publicat: 19/11/2018, 09:53

„La câteva luni după ce a fost sancționat contravențional pentru depășirea vitezei și pentru ITP expirat, un procuror se gândește să „compună” o ordonanță prin care îi amendează pe polițiștii rutieri care îl sancționaseră, cu câte 5000 de lei de căciulă.

Am citit ordonanța aseară și am crezut că e invenția cuiva, dar azi m-am convins că e reală.

Procurorul își începe ordonanța povestind la persoana întâi, iar mai apoi își continuă narațiunea alternând persoana întâi cu a treia, vorbind ca Tarzan, cu diferența că face referire la dumnealui folosind cuvintele „magistratul procuror”. Eu cred că ordonanța asta reprezintă sfârșitul carierei procurorului magistrat și așa ar fi normal, n-ai cum să lași asemenea specimen să lucreze în dosare penale.

Dacă la fața locului ar putea avea ca scuză faptul că și-a pierdut cumpătul, (deși nici asta nu ar fi o scuză) faptul că după câteva luni, în care a avut timp suficient să mediteze, tot a considerat normal să dispună amendarea polițiștilor care l-au sancționat, mă face să bănuiesc că testările psihologice pe care le dă regulat nu sunt chiar elocvente. Ba chiar a mai avut un răgaz în timpul în care a redactat ordonanța aia, destul de stufoasă, timp în care măcar vreun dragon, pe care-l are probabil ca prieten imaginar, i-ar fi putut apărea la ureche, să-i dea ușor una după ceafă și să-i șoptească: „pretenaș, ce rahaturi scrii aici, ai luat speiș?”, scrie Godină pe Facebook.

Caz incredibil: Procurorul i-a amendat pe polițiștii care l-au sancționat pentru abateri grave la Codul Rutier: ITP EXPIRAT, VITEZĂ PESTE CEA LEGALĂ

Un procuror din Slobozia a amendat doi polițiști cu câte 5.000 lei pentru că a întârziat la serviciu din cauza lor, ei oprindu-l în trafic întrucât a depășit viteza legală și avea ITP-ul expirat. Procurorul spune că amenda este o măsură ca polițiștii să înțeleagă gravitatea reținerii unui magistrat.

Procurorul Mihai Laurențiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, a decis să amendeze, la începutul lunii noiembrie, doi agenți de poliție care l-au oprit în luna iulie în trafic. Potrivit ordonanței semnată de procuror, obținută de MEDIAFAX, autospeciala de poliție l-a oprit în trafic pentru că a depășit viteza legală și avea ITP-ul expirat, iar toată procedura de amendare și de îndepărtare a plăcuțelor de înmatriculare l-a făcut pe acesta să întârzie la parchet.

„Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitând nu doar autorilor, dar și altor polițiști de rea credință, prin puterea exemplului cu pretextul sancționării unor contravenții, comiterea unor abuzuri similare împotriva altor magistrați, intimidarea magistraților sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare împotriva oricât cetățeni, iar acest risc trebuie preîntâmpinat printr-o reacție promptă. Dacă am admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm, pe cale de consecință, ca orice polițist rutier, cu pretextul sancționării contravenționale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar să amendeze magistratul în cauză, dar și să-l rețină pe acesta mai mult decât impun procedurile, în scop șicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar în absența acestor scopuri, pe baza manifestării unilaterale de voința și unor justificări ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atribuțiilor judiciare, fără ca acesta din urmă să aibă vreo pârghie de sancționare a polițistului în cauză, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistraților, în salvgardarea ordinii publice și apărării normelor sociale”, se arată în ordonanța prin care polițiștii sunt amendați.

Potrivit documentului, magistratul a fost amendat de către polițiști, la acel moment, cu suma de 2.175 de lei și, pe parcursul întregii proceduri, el ar fi fost ironizat de către agenții care au și tergiversat acțiunea. Procurorul a spus că a întârziat câteva ore la serviciu pentru că polițiștii au refuzat să îl transporte la Parchet, deși se deplasau spre Slobozia.

„În edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis poliției rutiere să-și aroge competențe dincolo de sancționarea contravențiilor rutiere, cu atât mai puțin împotriva unui magistrat. (…) În acest context, ținând cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare în cuantum maxim este o măsură strict necesară, menită să facă lucrătorii de poliție în cauză să conștientizeze gravitatea faptei de a reține un magistrat”, se mai arată în document.

DISCUȚIE PROCUROR – POLIȚIȘTI: Eu sunt mai civilizat ca tine, da?

Procuror: De abia ce am făcut dreapta. Este un abuz. Mă voi sesiza și, dacă este necesar, să-mi arătați și mie acea înregistrare, pentru că e imposibil să am acea viteză imediat ce am făcut dreapta.
Polițist: Nu ne intimidăm, domnul procuror, dacă suntem pe linie dreaptă aici și ziceți că ați făcut dreapta e problema dumneavoastră.
Polițist: Vă rog să fiți civilizat și să vorbiți frumos!
Procuror: Eu sunt mai civilizat ca tine, da?
Polițist: Eu vorbesc la persoana a doua. Din respect ați putea vorbi și dumneavoastră frumos, da?
Procuror: Eu niciodată nu am dat o amendă, deși aveam ocazia, unui polițist din supravegherea mea.
Polițist: V-am adus la cunoștință că aveți inspecția tehnică expirată, ceea ce ați văzut și dumneavoastră, pe certificatul de înmatriculare, sancțiunea o să fie cu reținerea certificatului de înmatriculare, ca să știți, da?
Polițist: Fiecare avem amendă de 5.000 de lei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică