Cum să pregătești mașina pentru iarnă: totul despre cauciucuri de iarnă, baterii, lichid de parbriz, antigel, lopeți, raclete

Cum să pregătești mașina pentru iarnă: totul despre cauciucuri de iarnă, baterii, lichid de parbriz, antigel, lopeți, raclete
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 03/12/2014, 13:31
Actualizat: 10/01/2020, 23:19

Bateria este una din cele mai importante componente ale mașinii. De obicei, acumulatorii au o durată de viață de aproximativ 5 ani. Dacă bateria se apropie de sfârșitul acestei perioade, înainte de a veni frigul ar fi bine să o înlocuiți cu una nouă. În cazul în care nu folosiți mașina pe timp de iarnă sau o utilizați rar, nu uitați ca măcar o dată pe săptămână să o porniți aproximativ 20 de minute pentru ca bateria să nu se deterioreze sau să moară complet.

Oferte de prețuri la baterii >>>

Nu montați cauciucurile de iarnă pe jante care nu sunt mai întâi echilibrate. Fiind realizate dintr-un cauciuc mai moale, pentru aderență bună pe suprafețe alunecoase, anvelopele se vor uza neuniform în cazul în care roțile sunt dezechilibrate, mai ales în zilele mai calde de la sfârșitul iernii.

Oferte de prețuri la anvelope >>>

De multe ori șoferii uită să schimbe lichidul de parbriz de vară cu unul de iarnă și se trezesc dimineața că acesta a înghețat, iar sistemul de spălare a geamurilor nu mai funcționează. Lichidul de vară se transformă în gheață, iar aceasta, având un volum mai mare, sparge vasul de depozitare și furtunele pe care circulă. O idee bună este să începeți să folosiți lichid de parbriz de iarnă de la începutul lunii noiembrie. Cel mai ieftin lichid de parbriz îl găsiți la hypermarket.

Oferte de prețuri la lichid de parbriz >>>

Un alt aspect important este antigelul. Verificați, înainte de a începe iarna, dacă nivelul cestuia și concentrația sunt cele recomandate. Pentru concentrație există testere speciale. În cazul în care ați turnat apă distilată vara în repetate rânduri pentru a completa cantitatea este recomandat ca iarna să puneți antigel nou, care poate fi cumpărat gata preparat. Asta deoarece dacă nivelul acestuia este cel recomandat nu este bine pentru motor să puneți mai mult în rezervor.

Oferte de prețuri la antigel >>>

Foarte importantă pe timp de iarnă este funcționarea corespunzătoare a sistemului de climă/AC/ventilație și a celui de dezaburire, deoarece cu ajutorul acestora veți dezgheța geamurile foarte repede, evitând să stați mult timp în frig în afara mașinii pentru a curăța gheața cu racleta sau în interior așteptând. Nu este recomandat să curățați doar o mică parte din parbriz în dreptul șoferului și să conduceți ca un „tanchist”, cum se spune. Vizibilitatea foarte redusă, alături de condițiile de iarnă, poate da naștere la incidente foarte neplăcute.

Nu uitați să verificați dacă nu cumva sunt becuri arse la mașină. Luminile de semnalizare sunt mai importante ca niciodată iarna, mai ales dacă sunteți suprinși de viscol sau căderi masive de zăpadă.

Dacă bănuiți că aveți problema cu una din curelele mașinii (de la alternator, distribuție) nu plecați la drum lung înainte de a înlocui. La temperaturi scăzute stresul suportat de curele până când motorul se încălzește este mai mare.

Un alt lucru care nu trebuie să lipsească din portbagaj pe timp de iarnă este lopata, care va fi un aliat de nădejde atunci când veți rămâne blocați în zăpadă. Evitați-le pe cele din plastic, care se sparg atunci când încercați să spargeți cu ele blocuri de gheață. Mergeți pe varianta unei lopeți din metal cu coadă scurtă, care nu ocupă mult spațiu în mașină. În cazul în care coada este lungă, tăiați-o până la lungimea care vă convine.

Oferte de prețuri la lopeți >>>

Nu în ultimul rând, dacă ștergătoarele de parbriz sunt foarte vechi, înlocuiți-le cu unele noi. La frecarea cu gheața de pe parbriz ștergătoarele vechi se pot strica de tot.

Oferte de prețuri la ștergătoare de parbriz>>>

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?