Cum vede ministrul Cazanciuc „debăsificarea justiției”

Cum vede ministrul Cazanciuc debăsificarea justiției
Publicat: 10/09/2014, 15:28
Actualizat: 13/11/2019, 03:43

Robert Cazanciuc a fost întrebat, la ieșirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, ce înseamnă „debăsificarea justiției”, acesta spunând că nu știe cine a vorbit așa, dar cu siguranță sunt declarații politice.

„Cine a vorbit așa ceva? (…) Sigur sunt din nou declarații politice, care introduc în această bătălie justiția. Eu nu cred că în momentul de față se poate spune că cineva controlează în vreun fel justiția. Nici vorbă”, a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiției a adăugat că este de părere că deciziile din ultimul timp arată foarte clar că justiția este independentă în România și că magistrații nu au temeri în a pronunța soluțiile.

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că va urma „o perioadă în care trebuie pur și simplu să ne pregătim de debăsificarea societății românești”.

„Cred că efectele asupra societății românești lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că ar vrea să vadă dacă înțelege bine ce înțelege Victor Ponta prin „debăsificare”.

„Probabil că înțelege trecerea rapidă cu consturi pentru populație, prin criză și revenirea la creștere economică, probabil că înțelege actul de condamnare a comunismului, pe care l-am făcut cu toată credința (..) Probabil că înțelege faptul că, spre deosebire de mentorii domniei sale, eu am dat dispoziție și s-a petrecut predarea integrală a arhivelor fostei Securități către CNSAS și de acolo am aflat cum prietenul domnului Ponta, Motanul Felix, era un turnător, care își turna și familia”, a spus Băsescu.

Președintele a făcut apoi referire la predarea arhivei Dunărea la CNSAS sau deschiderea Arhivelor Statului, spunând că acest lucru a avut ca efect „apariția torționarilor, pe care nu știam de unde să îi luăm”.

Șeful statului a mai spus că Victor Ponta înțelege, probabil, prin „debăsificare” „faptul că și-a permis ca, în aprilie 2005, să semneze în numele statului român Tratatul de aderare la Uniunea Europeană sau faptul că a început să funcționeze justiția”.

„Probabil că prin debăsificare înțelege că eu aș fi vinovat pentru condamnările baronilor din PSD, pentru condamnarea la zece ani a lui Voiculescu, pentru condamnarea lui Cătălin Voicu, pentru condamnarea lui Nicolescu de la Argeș și multe altele” a mai spus șeful statului, adăugând că „și condamnarea lui Vîntu trebuie debăsificată, după părerea premierului sau este ceva asemănător cu nazismul”.

El a mai spus că, „asemănător cu nazismul și care trebuie debăsificat, este faptul că a convenit parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA sau faptul că în mandatul său a făcut un efort constant de consolidare a poziției României în NATO și UE”.

„În sfârșit, probabil că readucerea sub controlul României a zece mii de kilometri pătrați din zona economică a Mării Negre, unde probabil vom avea gaze și țiței, e o acțiune care trebuie debăsificată, pentru că, uite, acum frații din Nova Rusia se apropie de zonă și ar fi putut beneficia ei, și nu noi”, a mai comentat Traian Băsescu.

El a precizat că are o listă lungă pentru a-i traduce premierului asemănările dintre „regimul Băsescu și regimul nazist” și nevoia de a se ajunge la debăsificare.

„Nu aș vrea să ajungem la concluzia că trebuie depontizat, nu spun că trebuie să se producă, pentru că depontizarea este o chestiune extrem de specifică nouă, nu poate fi asemănată cu nimic”, a mai declarat Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului