Curtea Constituțională a respins contestația PDL privind COMISIA PARLAMENTARĂ DE ANCHETĂ asupra dosarului „Referendumul”

Curtea Constituțională a respins contestația PDL privind COMISIA PARLAMENTARĂ DE ANCHETĂ asupra dosarului Referendumul
Publicat: 01/11/2012, 18:24
Actualizat: 17/07/2016, 06:07

Sesizarea PDL referitoare la hotărârea Senatului de înființarea a comisiei de anchetă privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu a fost respinsă, joi, de Curtea Constituțională (CC).

Judecătorii au considerat că regulamentul de organizare și funcționare a Senatului încalcă prevederile Constituției și că funcția de control parlamentar este parte a democrației constituționale.

„Curtea a statuat că ancheta parlamentară este o expresie a funcției de control pe care o are Parlamentul în cadrul democrației constituționale. Acest tip de control parlamentar se poate efectua prin intermediul unei comisii de anchetă constituite ad-hoc sau prin mijlocirea unei comisii permanente, privește subiectele supuse controlului prin art.111 din Constituție și se exercită asupra activității Guvernului și asupra celorlalte organe ale administrației publice, iar nu și asupra oricărei autorități publice centrale”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Curtea a reținut că în fața comisiilor de anchetă, în mod obligatoriu, trebuie să compară numai subiectele de drept care se află în raporturi constituționale specifice cu Parlamentul potrivit Titlului III, Cap. IV din Constituție, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul.

„Aceste comisii nu au competența de a da un verdict, ci aceea de a întocmi un raport cu privire la situația de fapt anchetată, prin care se vor indica concluziile la care a ajuns pe baza actelor și documentelor pe care le-a consultat și a audierilor efectuate”, mai arată Curtea.

Curtea a constatat că nota de fundamentare depusă la proiectul de hotărâre arată, în mod expres, că această comisie de anchetă „nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci își propune să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor”.

„Având în vedere că dispozițiile Hotărârii Senatului nr.38 din 8 octombrie 2012 nu cuprind nici o referire implicită sau expresă la activitatea autorității judecătorești, Curtea a reținut că activitatea comisiei de anchetă se circumscrie limitelor constituționale ale art.111”, arată Curtea.

Sancționarea eventualelor abuzuri ale organelor judiciare în instrumentarea cauzelor este de competența Consiliului Superior al Magistraturii sau instanțelor judecătorești, după caz, au mai decis judecătorii CCR.

Comisia USL pentru anchetarea referendumului

Reprezentanții PDL anunțaseră, imediat după ce Senatul a decis înființarea comisiei, că va ataca respectiva hotărâre la CC, pe motiv că aceasta încalcă principiile democratice și constituționale, propunând ca legislativul să intre peste atribuțiile Ministerului Public.

Senatul a decis, în 8 octombrie, înființarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD și PNL.

Inițial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD și PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghișe.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuși de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David, propuși de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR și Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înființarea acestei comisii, nu își vor desemna reprezentanți și că vor ataca la Curtea Constituțională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.

„PDL nu o să intre în această capcană, nu o să o să ne desemnăm membri în comisia aceasta”, a ținut să precizeze acesta, adăugând că inițiativa este „nelalocul ei” și încalcă principiile democratice și constituționale.

„Unul dintre lucrurile esențiale într-o democrație este ca o putere să se opună altei puteri, prin urmare puterile să fie corect separate în stat, ceea ce, în cazul de față nu se întâmplă. Se pronune ca noi, legislativul, să intrăm peste Ministerul Public, și să cercetăm ceea ce au făcut aceștia în atribuțiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu această ocazie ca să se investigheze de către legislativ chestiuni legate de un referendum care a fost organizat chiar de actuala putere”, a spus el.

„Această hotărâre o vom contesta la Curtea Constituțională, care, Slavă Domnului, de câtva timp încoace, are din nou dreptul să se refere și la hotărârile Parlamentului”, a anunțat atunci parlamentarul PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?