Curtea de Apel Galați a respins cererea DIICOT de arestare a lui Mihail Boldea

Curtea de Apel Galați a respins cererea DIICOT de arestare a lui Mihail Boldea
Publicat: 26/10/2012, 09:38
Actualizat: 02/04/2019, 15:05

Curtea de Apel Galați a respins, joi noapte, cererea DIICOT de arestare a lui Mihail Boldea în noul dosar în care este cercetat pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT Galați au emis, miercuri, ordonanță de reținere pentru Mihail Boldea și au cerut Curții de Apel Galați arestarea lui preventivă pentru 29 de zile.

De asemenea, procurorii i-au reținut în acest dosar și pe Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea și Eugen Roșu.

Curtea de Apel Galați a respins propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a lui Mihail Boldea, care este arestat deja într-un alt dosar în care este judecat pentru înșelăciuni imobiliare.

În noul dosar, Mihail Boldea este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune, instigare la evaziune fiscală și inducere în eroare a unor instituții publice privind execuția unor lucrări, Boldea fiind acuzat că nu ar fi înregistrat în documentele contabile aceste operațiuni, derulate în 2011.

Fratele lui Mihail Boldea, Valentin, este cercetat în acest dosar pentru complicitate la comiterea infracțiunii de înșelăciune, procurorii dispunând în cazul lui măsura interdicției de a părăsi țara.

Procurorii DIICOT Galați și polițiștii au făcut, miercuri, percheziții la locuințele lui Mihail Boldea și șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, Valentin Boldea, precum și la sediul DSP, într-un caz de înșelăciune și evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce ar fi indus în eroare ministerele Sănătății, Educației și Mediului.

Potrivit procurorilor DIICOT, învinuiții Mihail Boldea și Valentin Boldea au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea și Eugen Roșu, în scopul obținerii de beneficii financiare substanțiale prin creșterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziții publice și prin eludarea plății taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat.

Membrii grupării sunt suspectați că au folosit opt societăți comerciale pentru a înregistra operațiuni comerciale fictive pentru diverse mărfuri cu societăți aflate în lichidare sau firme tip „fantomă”, fapt ce a avut drept consecință directă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat.

Totodată, membrii grupării ar fi indus și menținut în eroare instituții de stat, respectiv Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului și Pădurilor și Ministerul Sănătății, cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor unități de învățământ și spitalicești din municipiul Galați, „prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale si a contravalorii prestațiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăți controlate direct sau indirect de către membrii grupării”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

„Învinuiții au facturat lucrări și prestări de servicii la prețuri supraevaluate și au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligațiile care le reveneau privind obținerea și folosirea acestor fonduri”, potrivit DIICOT.

Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest fel a fost estimat la 450.000 de euro.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT – Serviciu Teritorial Galați, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârșitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va începe în 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galați.

Valentin Boldea, fratele mai mare al lui Mihail Boldea, a ajuns într-o funcție importantă după ce PDL a câștigat alegerile. Astfel, în 2009 Valentin Boldea, care era medic de familie în comuna Corni, a ajuns la conducerea Direcției de Sănătate Publică Galați. Boldea a fost numit la șefia la DSP după ce această funcție fusese ocupată de medici renumiți în Galați. Valentin Boldea a fost plasat inițial într-un post interimar, cu susținerea PDL Galați. În luna august a anului 2010 a fost schimbat din funcție în urma reorganizării direcțiilor de sănătate publică din țară. În ianuarie 2011, Valentin Boldea a revenit la conducerea DSP Galați, în urma unui concurs, el fiind susținut de organizația județeană Galați a PDL. De la acel moment, Valentin Boldea a continuat să fie șeful Direcției de Sănătate Publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului