Dacă culege cu 10 ȘTIULEȚI în plus este mai bogat? Culturile contaminate cu pestă, NEUTRALIZATE

Redactor:
Vasile Magradean
Dacă culege cu 10 ȘTIULEȚI în plus este mai bogat? Culturile contaminate cu pestă, NEUTRALIZATE
Culturile contaminate cu pestă vor fi neutralizate în județul Sălaj.

Directorul Direcției pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că zonele care urmează să fie neutralizate sunt mici, însemnând 1 – 2% dintr-o suprafață cultivată.

„În județul Sălaj avem două focare de pestă porcină africană pe fonduri de vânătoare Măeriște și Panic. Măsurile din ordinul emis de domnul ministru Daea au un rol preventiv și este important ca această boală, pentru care nu există remediu, să nu ia amploare. Și omul când este bolnav trebuie să urmeze un tratament. Într-un lan de porumb, de 10 hectare, să zicem, mistreții intră pe o porțiune de 4 -5 metri, își fac un culoar, iar plantele de pe traseu sunt culcate la pământ și au rupt știuleții. Doar acolo se va interveni pentru neutralizarea plantelor, nu pe întreaga suprafață, de către proprietarii terenurilor. Zonele care urmează să fie neutralizate sunt mici, însemnând 1 – 2% dintr-o suprafață cultivată”, a spus Duca.

Acesta a explicat că, dacă un fermier culege știuleții de porumb dintr-o zonă contaminată și îi duce acasă, poate îmbolnăvi porcii lui sau, dacă nu are, pe cei ai vecinului.

„Dacă culege cu 10 știuleți în plus este mai bogat? Oamenii trebuie să fie conștienți că dacă iau știuleții de porumb din care au mâncat mistreții bolnavi, duc acasă boala”, a mai spus directorul Direcției Agricole Sălaj.

La rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodișan, susține că fermierii au fost informați despre ordinul ministrului Agriculturii, evaluarea suprafețelor afectate urmând să aibă loc înainte de recoltarea culturilor.

„Avem, în județul Bihor, 21 de focare de pestă porcină africană în 8 localități, unul singur fiind pentru porci mistreți, într-o zonă silvică, departe de arealul agricol. Așteptăm dispoziții noi, să vedem concret cum se va interveni”, a spus Hodișan.

În Satul Mare, directorul Direcției pentru Agricultură, Ioan Cioltean, susține că în județ sunt doar două focare de pestă porcină africană la mistreți care se află, însă, se află pe fonduri de vânătoare, nu în zone agricole.

„Ordinul ministrului Agriculturii nu are, deocamdată, aplicabilitate în județul Satu Mare”, a precizat Cioltean.

Culturile agricole care au fost contaminate de mistreți cu virusul pestei porcine vor fi arse sau dezinfectate de către proprietarii sau utilizatorii terenurilor, pentru reducerea riscurilor de răspândire a bolii, a decis ministrul agriculturii Petre Daea într-un ordin.

Conform ordinului, în zonele afectate de boală, suprafețele vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate iar plantele neutralizate. Este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora în alte zone, iar dezinfectarea mașinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.

Nerespectarea prevederilor ordinului de către proprietarii sau utilizatorii de terenuri se sancționează conform prevederilor legale, mai menționează ordinul citat. Actul normativ a fost emis la finele săptămânii trecute și comunicat la începutul acestei săptămâni către direcțiile agricole.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Pașaportul de vaccinare a fost folosit și în urmă cu 100 de ani. Țara care...
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
„The Mask”, episodul 2. Vlad Voiculescu: „Să nu cumva să intre cineva să mă vadă...
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Lidl le are în sute de magazine pentru români: produsele la preț mic care nu...
Un fotomodel a mâncat un covrig. Ce a urmat e terifiant, iar medicii au rămas...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
Inchide