Dan Șova, urmărit penal într-un nou dosar. DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea senatorului PSD

Dan Șova, urmărit penal într-un nou dosar. DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea senatorului PSD

Senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență într-un nou dosar al DNA, în care directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, a fost reținut pentru 24 de ore și este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

La sosirea la DNA, senatorul Dan Șova avea un ochi învinețit.

Procurorii DNA au solicitat Senatului avizul pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova.

Procurorii DNA arată că în perioada octombrie 2011-iulie 2014, Șova ar fi cerut mai multe sume de bani, primind în total 100.000 de euro, de la o persoană care l-a denunțat. În schimb, Șova a intervenit pe lângă directorul centralei de energie termică Govora, pentru a asigura încheierea unui contract de asistență juridică, de tip abonament lunar, cu o casă de avocatură, în baza căruia casa urma să primească 10.000 de euro pe lună.

Șova a pretins pentru intervenția sa 5.000 de euro pentru fiecare lună de executare a contractului cu CET Govora, adică 50% din valoarea lunară a acestuia, arată DNA. În decembrie 2011, contractul a fost încheiat pe o perioadă de un an, vizând litigiile în care era implicată CET Govora.

Astfel, până în decembrie 2012, Șova a primit de la casa de avocatură respectivă 60.000 de euro, în numerar, în tranșe lunare și prin intermediar.

Când contractul a ajuns la final, Mihai Bălan nu mai era în funcția de director al CET Govora, însă a revenit în funcție în martie 2013. În mai 2013, a fost reînnoit și contractul cu casa de avocatură respectivă, în aceleași condiții, iar Dan Șova și-a primit banii mai departe, adică încă 40.000 de euro, arată DNA.

Dan Șova ar fi folosit cei 100.000 de euro primiți în baza acestei combinații pentru a stinge o datorie de la cumpărarea unui imobil în București.

Mihai Bălan este acuzat că în perioada ianuarie 2012-august 2014 a avizat din partea CET Govora plățile pentru contractele cu casa de avocatură, cu încălcarea legii, provocând o pagubă patrimoniului CET Govora de 1,3 milioane lei.

Mihai Bălan urmează să fie prezentat instanței supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, vineri.

Senatorul Dan Șova a fost adus, cu mandat, joi după-amiază, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat, fiind suspect într-un nou dosar de corupție. Potrivit unor surse judiciare, s-a emis mandat pentru prezentarea imediată a lui Șova în fața procurorilor DNA, pentru ca aceștia să-i aducă la cunoștință noile acuzații.

Dan Șova a plecat după mai mult de o oră de la DNA, însoțit de avocatul său, fără a face declarații.

Dan Șova, fost avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Șova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

În același dosar este trimis în judecată și fostul prim-ministru Victor Ponta. În 17 septembrie, la aproape trei luni și jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari și după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

În 21 septembrie, judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a analizat, la primul termen din dosarul „Turceni-Rovinari”, măsurile asiguratorii și preventive dispuse de procurori.

În 4 noiembrie, Victor Ponta și-a depus mandatul, iar o zi mai târziu, președintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta” a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, și pe Laurențiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, și Laurențiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului