Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Procuror, despre cele 11 cărți din detenție: „Ori nu au fost redactate de el, ori nu au fost redactate în penitenciar”

Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Procuror, despre cele 11 cărți din detenție: „Ori nu au fost redactate de el, ori nu au fost redactate în penitenciar
Publicat: 14/12/2016, 09:17

Cererea de eliberare făcută de fostul senator Dan Voiculescu a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 5, acesta având posibilitatea de a face o nouă solicitare în septembrie 2017. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă.

„Comisia de liberări a amânat discutarea cererii pentru o perioadă de zece luni. (…) Comisia a reținut că o parte importantă din fracția minimă legală o reprezintă zilele câștigate ca urmare a unor lucrări științifice și că nu a fost atins scopul pedepsei. (…) În condițiile în care comisia a admis că e împlinită fracția înseamnă că e mai puțin important din ce se compune perioada. Eu cred că această comisie și-a depășit atribuțiile atunci când spune că scopul pedepsei nu a fost atins (…) A dat dovezi temeinice de îndreptare (…) A avut o atitudine corectă față de muncă. S-a preocupat să scrie lucrări astfel încât să se considere o perioadă executată și din punct de vedere al lucrărilor științifice.(…) Nu este loc de aprecieri subiective. Nu a fost niciodată sancționat disciplinar. Operează o prezumție de îndreptare, avem dovezi temeinice. (…) Cât privește lucrările științifice, un număr de 27 de cărți scrise din 78
până la data încarcerării. Domnul Voiculescu nu s-a apucat de scris în penitenciar, a făcut asta de o viață. Nimeni, cred eu, nu poate să pună la îndoială pregătirea academică a domnului Voiculescu”, a declarat Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu.

Pe de altă parte, procurorul a susținut că solicitarea de eliberare condiționată ar trebui respinsă pentru neîmplinirea fracției, precizând că omul de afaceri nu trebuia să beneficieze de zilele acordate ca urmare a cărților scrise.

„Acele zile câștig sunt date fără respectarea prevederilor legale. Nu trebuiau recunoscute acele zile. Sunt lucrări care fie nu îi aparțin, fie nu au fost făcute în penitenciar. Care este catalizatorul care l-a făcut ca, în 12 luni, să scrie 11 lucrări?.(…) Prima carte – nu există un program de lucru și tabelul de pontaj. (…) Pentru a doua lucrare, de asemenea nu a fost tabel de pontaj. Pentru „Economia României”, nu tabel de lucru și pontaj. „Managementul Riscului” – programul de lucru a fost stabilit de patru ore în zilele de sâmbătă și duminică. Conform tabelului, a desfășurat 23 de ore. Vă rog să observați că nu se respectă programul, nu are loc doar în zilele de sâmbătă și duminică, nici orele. Pentru „A Patra Cale”, programul de lucru a fost stabilit la patru ore, sâmbătă și duminică. Pe pontaj nu este trecută nicio oră ca fiind făcută. (…). „Clasa de mijloc” – a desfășurat 25 de ore. Câte o oră în mai, iunie, iulie. Pentru 219 pagini care au văzut lumina tiparului, apreciez eu insuficiente. Pentru „Considerații asupra teoriei lui Maslow”, două ore conform fișei de pontaj. Dacă aș însuma toate cele 11 lucrări și m-aș raporta la cele 73 de ore, iese o medie de 6 ore și 4 minute pentru fiecare lucrare. Practic rezultă că în două minute scrie o pagină. În opinia mea este imposibil. (…) În opinia mea aceste lucrări nu au fost scrise, nu există fișe de pontaj. (…) Ar trebui să am o bibliografie. S-a cerut de penitenciar să se dea bibliografia studiată. Vă rog să aveți în vedere că nu există niciun fel de bibliografie. Ceea ce există sunt parte beletristică, parte lucrare științifică, dar sunt după momentul martie 2016. Prin urmare, nu avea cum să consulte această bibligrafie. Nu a avut acces la calculator în penitenciar. În opinia mea, fie nu au fost redactate de domnia să, fie nu au fost redactate în penitenciar. Urmează să înlăturați aceste beneficii din zilele câștig acordate persoanei Voiculescu”, a precizat procurorul, în sala de judecată.

La propunerea DNA de a pune la dispoziția instanței manuscrisele lucrărilor executate, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut suspendarea ședinței timp de o jumătate de oră pentru precizând că fostul senator a mai scris 27 de cărți înainte de a fi încarcerat și că „nu și-a descoperit vocația în penitenciar”. Judecătoria Sectorului 5 a suspendat ședința de judecată o oră pentru ca probele să fie depuse.

După o oră ședința a fost reluată, bibliografia și manuscrisele cărților lui Dan Voiculescu au fost aduse cu un cărucior în sala de judecată. Avocatul fostului senator a depus o listă cu 25 de lucrări semnate de Dan Voiculescu în intervalul 1973-2014. Procurorul de ședință a cerut amânarea pentru a fi prezent și inculpatul, avocatul lui Voiculescu precizând că legea îi permite să nu participe la proces, făcând o cerere în acesta sens. Judecătorul a respins cererea DNA de amânare, constatând, de asemenea, că Voiculescu a executat fracția de pedeapsă pentru a putea cere eliberarea.

Dan Voiculescu nu a participat la proces.

Totodată, la termenul de marți, procurorii anticorupție au cerut instanței amendarea Penitenciarului Rahova și cercetarea directorului unității pentru obstrucționarea justiției, DNA susținând că centrul de detenție nu a dat lista cu toate cărțile scrise de fostul senator, anchetatorii având doar numele cărților scrise în 2014 și 2015. Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea.

De asemenea, procurorii au cerut nota internă făcută de fostul șef ANP, Cătălin Bejan, în care se analizează modalitatea în care mai mulți condamnați au scris cărți în închisoare și deficiențele constatate. Și această solicitare a fost respinsă.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

„Se admite cererea. Se preschimbă termenul pentru 13.12.2016. Se citează petentul. Se încunoștințează apărătorul ales. Se emite adresă către Penitenciarul Rahova pentru a comunica, sub sancțiunea amenzii judiciare către directorul unității, relațiile solicitate până la data de 9.12.2016”, a decis Judecătoria Sectorului 5 după introducerea pe rolul instanței a solicitării.

Potrivit unor surse, comisia de eliberări condiționate a Penitenciarului Rahova a dat aviz negativ eliberării condiționate, acesta fiind însă consultativ.

Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare. În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

În acest dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a fost deja eliberat condiționat

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...