• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

DĂNCILĂ: I-am cerut comisarului Hogan întregul AJUTOR FINANCIAR al CE pentru pesta porcină

DĂNCILĂ: I-am cerut comisarului Hogan întregul AJUTOR FINANCIAR al CE pentru pesta porcină
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declarație de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic și financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine. Dăncilă a mai spus că România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvențiilor agricole pentru că „va afecta grav" fermele competitive.

„Am prezentat dlui comisar situația creată de evoluția explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în plan economico-financiar dar și social. În acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea întregului sprijin tehnic și financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii românești. Asistența europeană este foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Este suficient să amintesc că datele statistice arată că agricultura a contribuit de o manieră consisentă la creșterea economică a României”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a adăugat că i-a prezentat lui Hogan măsurile guvernamentale în domeniul agriculturii.

„În primul rând, i-am prezentat dlui comisar o serie de acțiuni întreprinse la nivel guvernamental, al căror scop este dezvoltarea unei agriculturi competitive. Am arătat că este pentru prima dată când au fost alocate la timp subvențiile pentru agricultură. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigații și conform programului de guvernare ne-am propus doi milioane de hectare irigate în următorii doi ani. De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului național antigrindină”, a precizat prim-ministrul.

ANSVSA va începe joi a doua tranșă a plăților pentru despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, urmând să fie finalizate 3.129 de dosare în valoare de 47,6 milioane de lei, anunță Autoritatea într-un comunicat transmis miercuri.

„În ceea ce privește situația despăgubirilor proprietarilor afectați, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploatații, în valoare totală de 47.600.390 de lei. Dintre acestea, 167 – în valoare de 507.890 de lei – au fost plătite”, anunță ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, pentru asigurarea sumelor necesare despăgubirii fermierilor, Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului în rectificarea bugetară, cu suma de 212,2 milioane lei.

„Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare bugetară sumele suplimentare necesare, însă din cauza întârzierii obținerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptată la timp. În aceste condiții, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plății despăgubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finanțelor Publice suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament și credite bugetare de la alți ordonatori, în sumă de 40 de milioane de lei, aferentă desăgubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evoluției PPA”, spune ANSVSA.

Autoritatea menționează că fondurile de despăgubire a proprietarilor de porci afectați de pierderea animalelor ca urmare a evoluției virusului vor fi transmise joi, 6 septembrie, către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele afectate.

ANSVSA precizează că de la confirmarea primului focar de pesta porcină africană în România, în data 31 iulie 2017, autoritățile „au intervenit prompt și au acționat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislație, pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului”.

Despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kg/animal, iar ce depășește această greutate „se plătește la cât este peste, dar nu la mai puțin de 100 de kg”. „Se fac calculele la ministerul Agriculturii, la ANSVSA, ce am primit până astăzi noi am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare, am dat o propunere către ANSVSA de 50 de milioane de lei în plus, a fost și un acord între instituții cu încă 40 de milioane către ANSVSA, deci astăzi, pe baza acestui calcul, astea sunt sumele, dar pe măsură ce analizele se desfășoară, calculele poate se modifică, vom asigura din buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiți”, a spus ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, pe 4 septembrie.

Dăncilă: România se opune plafonării obligatorii a subvențiilor agricole. Ar afecta grav fermele

„Credem că ar trebui să se utilizeze, la calculul subvenției, suprafața solicitată în 2018 și nu 2016. Susținem menținerea unui nivel adecvat al bugetului politicii agricole comune, reducerea acestuia riscând să adâncească decalajele de dezvoltare între regiuni dar și între statele membre. Dorim creșterea fondurilor alocate dezvoltării rurale. Considerăm că reducerea de 16% și intenția de creștere a ratei de cofinanțare națională vor afecta grav dezvoltarea zonelor de munte, a zonelor defavorizate, a agriculturii ecologice, măsurile de climă și mediu, investițiile în inovare și dezvoltarea de cunoștințe”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o discuție la Guvern cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a menționat că România nu susține propunerea de plafonare obligatorie a subvențiilor agricole.

„România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvențiilor agricole, o astfel de măsură va afecta grav fermele mari, competitive, dar și pe cele mijlocii, fără a contribui cu adevărat la restructurarea a fermelor necompetitive. Propunerea nostră este de a lăsa la latitudinea statelor membre decizia privind plafonarea sau plata redistributivă cu creșterea procentului acesteia la 25-30 la sută pentru fermele mari”, a precizat prim-ministru, în declarația de presă comună cu Phil Hogan.

Inchide