Dăncilă spune că PSD a crescut salariul minim și a majorat pensiile: „Voi știți să tăiați!”

Redactor:
Teodor Bobei
Dăncilă spune că PSD a crescut salariul minim și a majorat pensiile: „Voi știți să tăiați!”
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, că guvernarea PSD a crescut salariul minim, a crescut punctul de pensie, a redus impozitul pe profit, în timp ce partidele de opoziție știu doar să taie veniturile

„Noi am crescut salariul minim de la 1250 lei în 2016, la 2080 lei, respectiv 2350 lei pentru românii cu studii superioare. Știu că nu sunteți de acord, că voi știți să tăiați. Punctul de pensie a crescut de la 871 lei în 2016 la 1265 lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Avem un impozit de 1% pentru IMM-uri, care înseamnă 94% din totalul celor 600.000 de firme înregistrate la Registrul Comerțului, și un impozit de doar 5% pe dividende. Nu există țară în Uniunea Europeană care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. Vorbiți de investiții, dar doar în primele șase luni ale anului investițiile totale din economie s-au majorat cu 12,4%, cea mai ridicată dinamică de după criză. Iar investițiile străine directe în țara noastră au depășit 2,9 miliarde euro, fiind cu 22% peste cele din perioada corespunzătoare a anului precedent, adică cu 532 milioane euro mai mari”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a dăugat că actualul guvern a creat sute de mii de noi locuri de muncă în ultimii doi ani, a reușit să creștem puterea de cumpărare a românilor și să aducă nivelul pensiei și al salariilor la un nivel decent.

„Ce ați făcut voi pentru români? Ați triplat datoria publică a României în 2009-2011, de la 13,4% din PIB, cât era în 2008, la 34% din PIB în 2011. În 2016, guvernarea USR-Cioloș a redus veniturile statului cu 10 miliarde lei față de 2015, concomitent cu majorarea datoriei publice cu 22 miliarde de lei. Aceeași guvernare în care absorbția fondurilor europene a fost zero”, a adăugat premierul.

Ea a mai spus că România, sub guvernarea PSD, are a șasea cea mai mică datorie publică din UE, are cea mai mare viteză de convergență din UE, de apropiere a nivelului de trai de media europeană.

„Potențialul de dezvoltare a României este astăzi dublu față de media UE. Suntem a zecea țară din UE ca rată de contractare a fondurilor europene. Ocuparea forței de muncă este la maximul ultimilor 17 ani. Avem cea mai mică rată a șomajului din ultimii 30 de ani și un număr record de angajați în ultimii 20. În timpul acestei guvernări – și nu al guvernărilor voastre – liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri a decis ca România să dobândească statutul de Piață Emergentă, ca țară atractivă pentru investitori, și precizează că această reclasificare vine după optimizările implementate de autoritățile române. Nu voi, ci noi am dotat toate spitalele județene cu computere tomograf și RMN, noi am crescut suprafața irigabilă a României de la 300.000 de hectare în 2016, la 1,4 milioane de hectare în prezent. Noi am aprobat programul PNDL 2, prin care 7179 de proiecte locale în valoare de peste 30 de miliarde de lei au demarat; proiecte pe care le vedeți cu toții, în special în mediul rural, proiecte ce vizează introducerea rețelelor de apă și canal, modernizarea drumurilor, refacerea și modernizarea școlilor. 441 de proiecte din PNDL 2 au fost deja finalizate, iar românii beneficiază de rezultatele lor”, a mai spus Dăncilă.

Ea a reamintit de triplarea salariilor medicilor și de creșterea cu 80% salariile profesorilor.

„Noi am majorat pensiile și am sprijinit un milion de fermieri. Noi am adoptat programul „O familie, o casă” și programul „Investește în tine” prin care tinerii pot beneficia de împrumuturi fără dobândă. Nu voi și guvernele voastre, ci guvernul actual a făcut toate aceste lucruri. Și multe altele, pe care le cunoașteți foarte bine, dar le ignorați deliberat cu ipocrizia care vă caracterizează și vă unește”, a conchis premierul.

 

Inchide