Daniel Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD, pentru afirmațiile privind programul anti-HIV

Daniel Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD, pentru afirmațiile privind programul anti-HIV
Publicat: 16/12/2013, 15:53
Actualizat: 04/10/2018, 13:51

Fostul ministru al Culturii Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru afirmațiile privind finanțarea programului anti-HIV, el fiind audiat luni, alături de un reprezentant al pacienților cu HIV/SIDA.

CNCD s-a autosesizat în cazul lui Barbu, care, în funcția de ministru al Culturii, a declarat, în 8 decembrie, că banii alocați pentru programul național de prevenire și combatere a infectării cu HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care îl conducea.

Colegiul director al CNCD i-a audiat, în ședința de luni, pe Daniel Barbu și pe un reprezentant al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Fostul ministru al Culturii a arătat că și-a asumat responsabilitatea pentru declarațiile făcute, și-a cerut scuze public și și-a dat demisia, iar reprezentantul UNOPA a apreciat la rândul său că toate acestea sunt suficiente.

Colegiul director al CNCD a constatat că Barbu se face vinovat de fapte de discriminare, prin crearea unei atmosfere ostile, umilitoare și degradante în ceea ce-i privește pe bolnavii de HIV/SIDA și l-a sancționat printr-un avertisment.

Daniel Barbu a participat, pe 8 decembrie, când era ministru al Culturii, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Național din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenți în sala de spectacole.

Printre răspunsurile sale s-a numărat și cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire și combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înțeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus Barbu.

UNOPA a transmis atunci că declarația ministrului Daniel Barbu este o jignire adusă pacienților cu HIV-SIDA și a anunțat că îl va reclama pe demnitar la CNCD, care s-a autoseszat în acest caz. UNOPA a solicitat, de asemenea, scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a făcut, precum și o poziție oficială a Guvernului față de cele declarate de acesta.

Într-un comunicat al Ministerului Culturii din 10 decembrie, Daniel Barbu a spus că „regretă profund” „comparația nefericită” între bugetul programului de prevenire HIV și bugetul programelor Ministerului Culturii și că își cere scuze „tuturor celor care s-au simțit ofensați ori lezați de aceste afirmațiile inadecvate”.

O zi mai târziu președintele Traian Băsescu a spus că Victor Ponta trebuia să îl demită pe ministrul Culturii imediat, iar președintele PNL Crin Antonescu a afirmat că crede că Barbu va demisiona.

În 12 decembrie, Daniel Barbu și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Culturii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer