Date oficiale în premieră. Câți părinți din România refuză vaccinarea copiilor

Date oficiale în premieră. Câți părinți din România refuză vaccinarea copiilor
Publicat: 10/08/2017, 00:44
Legea vaccinării a fost discutată în ședința de Guvern de astăzi, iar ministrul Sănătății a transmis pentru prima dată că rata de refuz a vaccinării în România se ridică la 12%, arătând că în ultima lună au fost vaccinați 67.000 de copii, iar în jur de 43.000 nu au fost găsiți la adresele de domiciliu. Pentru cei care au refuzat să-și imunizeze copiii au fost întocmite liste cu numele părinților, care au semnat și declarații prin care își susțin punctul de vedere, a răspuns Bodog la întrebările premierului Tudose. „Am prezentat avantajele pe care le aduce această lege cu privire la finanțarea și desfășurarea programului național de vaccinare. În ceea ce privește protecția pe care o asigurăm copiilor României, predictibilitatea în problema aprovizionării cu vaccinuri și, practic, responsabilizăm tot lanțul, începând cu ministrul și până la părinte cu privire la vaccinarea copilului”, a explicat transmis ministrul Sănătății în debutul ședinței de Guvern.
„Avem în vedere și alte modificări referitoare la concediile medicale acordate în străinătate, creșterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar peste 16 ani trecerea pe zona de asistență specială pentru persoanele cu handicap, debirocratizarea activității medicilor de familie, desființăm o serie de acte inutile. Analizăm și posibilitatea eliberării concediilor medicale în mod electronic”, a mai spus Bodog.
Săptămâna trecută, Ministrul Sănătății a declarat că, în proiectul legii vacinării, sunt prevăzute sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză să participe la acțiunea de informare, nu și pentru cei care refuză imunizarea copiilor.
„Sunt și amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru părinții care refuză să participe la acțiunea de informare, nu pentru cei care refuză vaccinarea. Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcții de Sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar își asumă toată responsabilitatea”, a declarat Florian Bodog.
Prevederile referitoare la vaccinurile obligatorii și la sancțiuni sunt cuprinse în proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Potrivit acestuia, părinții pot refuza vaccinarea, dar au obligația de a se prezenta, dacă sunt convocați, în fața unor comisii județene pentru consiliere. Acestea îi pot chema cel puțin o dată la trei luni pentru discuții până la acceptarea planului de vaccinare. În caz de refuz, pot fi amendați cu sume care pot ajunde la 10.000 de lei. Mai mult, dacă în 18 luni de la înscrierea în comunitatea de învățământ nu s-a început schema de vaccinare obligatorie sau aceasta a fost întreruptă, comisia sesizează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la existența unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali ai copilului.
Prezentarea copilului la medic pentru vaccinare revine părinților. Aceștia au dreptul să fie informați privind beneficiile vaccinării, siguranța, calitatea și posibilele reacțiile adverse în caz de vaccinare și să fie informați la timp privind utilitatea administrării vaccinurilor din Calendarul Național de Vaccinare, dar și despre posibilitatea de a suplimenta schema națională cu vaccinurile recomandate, pentru a obține maximul de beneficiu pentru starea de sănătate a copilului aflat în îngrijire.
Personalul medico-sanitar și farmaceutic cu drept de liberă practică, indiferent de specialitate are obligația de a nu furnizeza informații eronate, nedovedite științific, tendențioase legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare. Nerespectarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează de către Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, – Colegiul Farmaciștilor din România și Colegiul Medicilor Dentisti.
„Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcții de Sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar își asumă toată responsabilitatea”, a declarat, luni, Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că i-a solicitat ministrului Sănătății Florian Bodog „să folosească bisturiul” în problema legată de vaccinare, afirmând că până acum au fost așteptate „măsuri făcute la solicitări blânde”.
„Am așteptat o lună de zile măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul. A început, am văzut, doar că vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcționează, mergem pe lanț în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu așa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control