Datele Eurostat arată că românii au tot mai puțină încredere în independența justiției

Redactor:
Mihai Draghici
Datele Eurostat arată că românii au tot mai puțină încredere în independența justiției
Datele Eurostat arată că românii au tot mai puțină încredere în independența justiției

Potrivit Eurostat, în anul 2018, 47% dintre cetățenii români au o percepție favorabilă asupra independenței sistemului judiciar, în scădere față de nivelul de 50 la sută în 2017 și de 51 la sută în 2016.

Comparativ, gradul de percepție asupra independenței justiției este la media de 56% la nivelul celor 28 de țări ale Uniunii Europene în 2018, în creștere față de 55 la sută în 2017 și de 52 la sută în 2016.

În privința corupției, Eurostat prezintă concluziile organizației Transparency International: România, locul 25 din 28 în cadrul Uniunii Europene privind percepția gradului de corupție

Organizația Transparency International a prezentat în februarie raportul anual privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global, gradul de corupție în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experți și oameni de afaceri din cele 180 de țări incluse în analiză.

Potrivit clasamentului pe anul 2017 privind corupția realizat de Transparency International, România se situează pe locul 59 la nivel mondial, având 48 de puncte, la fel ca în 2016. Indicele Transparency International folosește o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupție, iar 100 de puncte, lipsa corupției. „Anul acesta, peste două-treimi din țările lumii au înregistrat punctaje sub 50, media fiind de 43 de puncte. Din nefericire, aceste performanțe slabe nu reprezintă o noutate”, observa Transparency International.

Grecia și Iordania ocupă același loc cu România în clasamentul privind corupția. La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, România se situează pe locul 25 (la egalitate cu Grecia), înaintea Ungariei (45 de puncte) și Bulgariei (43 de puncte).

Inchide