De când va deveni cardul de sănătate obligatoriu

De când va deveni cardul de sănătate obligatoriu
Publicat: 24/09/2014, 17:18
Actualizat: 18/05/2015, 16:49

Cardul național de sănătate va fi obligatoriu, în 2015, numai după o perioadă de probă care ar putea dura trei luni, în care sistemul actual va funcționa simultam cu cel nou, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Estimăm ca distribuirea cardului național de sănătate să se încheie în noiembrie. După distribuirea cardului național, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asigurații, cât și furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluție informatică și pentru a depista și a remedia eventualele probleme depistate în funcționarea acestei soluții informatice. Această perioadă de probă am estimat-o la trei luni, poate fi mai mare sau mai mică. Vom vedea”, a spus președintele CNAS.

Astfel, utilizarea cardului de sănătate ar putea deveni obligatorie în jurul datei de 1 martie 2015, potrivit lui Ciurchea.

„Sigur, putem face estimări legate de utilizarea obligatorie a cardului. Probabil, de la 1 martie. Dar, până atunci, orice posesor de card poate cere medicului de familie inițierea cardului”, a mai spus președintele CNAS.

Până când utilizarea acestui instrument va fi obligatorie, este necesar ca furnizorii de servicii medicale să achiziționeze cititoarele de carduri, care costă cel mult 50 de euro bucata. Fără acestea, cardurile nu vor putea fi utilizate atunci când asigurații le vor prezenta.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spune că, „principial, medicii de familie nu sunt de acord să-și cumpere cititoare, dar le vor cumpăra”.

„Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu mă ajută. (…) Dacă (CNAS – n.r.) ar fi achiziționat cititoare, prin licitație națională, sigur toate ar fi avut aceleași caracteristici tehnice și fiabile. Ar fi costat mai puțin, poate chiar la jumătate de preț. Așa, noi nu știm ce să cumpărăm. Luăm unul, se strică, ce mai facem? „, a declarat președintele SNMF.

Un alt medic de familie spune că nu ar vrea să cumpere cititor de carduri, deoarece cheltuielile cu cabinetul au crescut oricum foarte mult, iar acest lucru „nu interesează pe nimeni”.

Președintele CNAS subliniază că medicii de familie trebuie să cumpere aceste cititoare. Altfel, din 2015, când cardurile vor fi obligatorii, medicii riscă să nu mai poată intra în contract cu casa de asigurări de sănătate.

Cardurile de sănătate sunt distribuite, din 19 septembrie, asiguraților din Capitală. Din această săptămână, ele ajung și la asigurații din țară.
Cardul de sănătate primit acasă de asigurat, prin poștă, este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului național (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinație de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus și confirmat personal de către pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea și, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opțională și se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Cardul național va face dovada calității de asigurat și va confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent, susține CNAS.

Potrivit Legii sănătății nr. 95/2006, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007, însă a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârșitul lui 2012, în județul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienți din 79 de centre private, care fac dializă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României