De ce nu a fost arestat judecătorul care A LOVIT cu mașina un copil și a FUGIT de la locul accidentului

De ce nu a fost arestat judecătorul care A LOVIT cu mașina un copil și a FUGIT de la locul accidentului
Publicat: 07/05/2012, 18:10
Actualizat: 07/05/2012, 18:10

CAB arată, în motivarea deciziei ca judecătorul Sever Dumitrașcu să fie cercetat în libertate pentru accidentarea unui copil de trei ani, că este plauzibilă teoria apărării potrivit căreia magistratul s-a panicat atunci când a fost amenințat de unul dintre martorii de la locul accidentului.

Curtea de Apel București (CAB) a dat publicității, luni, motivarea deciziei prin care, sâmbătă, a dispus cercetarea în stare de libertate a judecătorului Sever Dumitrașcu, acuzat de accidentarea unui copil de trei ani, în Drobeta-Turnu Severin, și părăsirea locului faptei.

„În cauză, faptele reținute în sarcina inculpatului nu justifică arestarea preventivă, fiind suficientă luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, prevăzută de articolul 145 Cod procedură penală. Judecarea în stare de libertate a inculpatului nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iar circumstanțele reale în care au fost comise faptele și circumstanțele personale ale inculpatului duc la concluzia că nu există riscul ca acesta să comită alte fapte penale, să se sustragă de la judecată sau să influențeze administrarea probelor”, se arată în motivarea instanței.

Calitatea de magistrat a inculpatului poate fi o circumstanță agravantă, dar și un aspect că acesta a înțeles situația în care este, necesitatea de a colabora cu organele de cercetare și de a nu comite alte fapte penale, iar obligațiile care vor fi stabilite reprezintă o garanție că scopul procesului penal poate fi atins cu judecarea acestuia în stare de libertate, mai notează instanța.

„Este adevărat că inculpatul nu a recunoscut faptele, dar acesta nu are obligația de a recunoaște acuzațiile care i se aduc, în situația în care se consideră nevinovat”, se mai arată în documentul citat.

În motivare se mai arată că, probabil, „inculpatul, în momentul producerii accidentului, deși a oprit mașina și așa cum rezultă din probele administrate, a așteptat sosirea ambulanței, a intrat într-o stare de panică, ceea ce este cu totul plauzibil și în aceste condiții a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție”.

„Această situație este cu atât mai plauzibilă cu cât din declarația martorului B.D. F. rezultă că numitul B.B. era agresiv și s-a adresat inculpatului «domnule președinte, pentru acest copil fac crimă». Tot acest martor mai arată că, împreună cu un coleg al său, s-a interpus între numitul B. și conducătorul auto (inculpatul) pentru a preveni un eventual conflict”, mai reține instanța.

Instanța ține cont și de declarațiile martorului B.B. și ale martorei R.N., care au spus că judecătorul „mirosea a alcool”, dar arată că trebuie ținut cont de caracterul subiectiv al acestor declarații, fiind vorba despre rude ale minorului accidentat, dar și de faptul că, în aceste situații, dovada alcoolemiei se face doar cu probe științifice.

Curtea de Apel București a decis, sâmbătă, ca judecătorul Sever Dumitrașcu de la Tribunalul Mehedinți să fie cercetat în libertate pentru accidentarea unui copil de trei ani, în Drobeta-Turnu Severin, și părăsirea locului faptei, el având interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii Parchetului instanței supreme, care l-au reținut pe Dumitrașcu, ceruseră CAB arestarea preventivă a magistratului pentru 29 de zile.

Decizia CAB a fost contestată de procurori la instanța supremă.

Sever Dumitrașcu, judecător la Tribunalul Mehedinți, este cercetat de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție după ce, în 3 mai, a intrat cu mașina pe o stradă cu „acces interzis” din Drobeta-Turnu Severin și a accidentat un copil în vârstă de trei ani, apoi a părăsit locul faptei.

Imediat după accident, un trecător aflat în zonă a apelat serviciul de urgență, copilul fiind transportat la spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, în prezent având piciorul în gips și fiind în afara oricărui pericol, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului instanței supreme remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Judecătorul Sever Dumitrașcu a fost găsit de polițiști vineri, la Spitalul Județean din Timișoara, unde era internat la secția de Cardiologie, fiind dus la București pentru audieri.

Procurorii arată, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că, potrivit declarațiilor martorilor, Sever Dumitrașcu a coborât din mașina sa după ce l-a accidentat pe copil, a stat lângă acesta până la sosirea ambulanței, după care a părăsit locul faptei înainte de venirea polițiștilor.

Totodată, unul dintre martori a declarat că mașina judecătorului era oprită pe partea stângă a drumului, la doi-trei metri de locul în care se afla copilul, iar când s-a apropiat de Sever Dumitrașcu, în timp ce discuta cu acesta a constatat că mirosea a alcool, potrivit referatului procurorilor.

Polițiștii l-au căutat pe judecătorul Sever Dumitrașcu începând de joi după-amiază, la domiciliul lui, al fiilor săi, în spital și în alte locuri publice din Drobeta-Turnu Severin, fiind găsit abia vineri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde a fost internat între orele 7.17 și 13.00.

„Afirmația inculpatului cu privire la motivul pentru care se afla în Timișoara, starea de sănătate grav deteriorată, este contrazisă chiar de actele medicale depuse de apărătorul inculpatului”, notează procurorii în referatul cu propunerea de arestare a magistratului Sever Dumitrașcu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviințat, vineri, reținerea și arestarea judecătorului Sever Dumitrașcu, de la Secția de contencios a Tribunalului Mehedinți.

Judecătorului Dumitrașcu, în vârstă de 66 de ani, îi fusese admisă cererea de a mai sta un an în magistratură, deși împlinise vârsta de pensioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine