• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Decizie definitivă în cazul celor trei preoți care l-ar fi șantajat pe fostul episcop de Huși. Ce PEDEPSE au de ispășit

Decizie definitivă în cazul celor trei preoți care l-ar fi șantajat pe fostul episcop de Huși. Ce PEDEPSE au de ispășit
După executarea pedepsei, cei trei inculpați au interdicția de a profesa ca preoți, timp de cinci ani

Curtea de Apel Iași a admis, joi, apelurile procurorilor și ale persoanei vătămate din dosar și a decis condamnarea celor trei preoți la închisoare cu executare. Sebastian Jitaru a primit trei trei ani și șase luni de închisoare, iar Gheorghe Damian și Răzvan Bumbu au primit câte trei ani de închisoare cu executare.

„S-au înlăturat schimbările de încadrări juridice de la tribunal și, rejudecând, pentru infracțiunea de șantaj, au fost aplicate, pentru primul trei ani și șase luni de închisoare cu executare și celorlalți doi trei ani de închisoare cu executare, fiecare. Au fost respinse apelurile inculpaților. Soluția este definitivă”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanții Curții de Apel Iași.

După executarea pedepsei, cei trei inculpați au interdicția de a profesa ca preoți, timp de cinci ani.

DNA a susținut că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, ar fi fost șantajat de cei trei preoți cu materiale presupus compromițătoare, cerând în schimb funcții și bani.

Potrivit procurorilor, plângerea a fost formulată la DNA Iași pe 12 iunie 2017, în aceasta sesizându-se că, pe 30 mai, Sebastian Jitaru, preot-arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huși, i-ar fi abordat pe consilierii Episcopiei spunându-le că deține un material compromițător cu un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române pe care îl va face public și îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din data de 15 iunie pentru a îl denigra în cazul în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pentru funcția de episcop vicar.

Același material invocat de Sebastian Jitaru ar fi fost obiectul de șantaj al altor doi preoți: Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Vaslui, și Mihail Bumbu, preot paroh la Văleni, județul Vaslui. În intervalul 12 – 14 iunie, i-ar fi pretins Episopului Hușilor suma de 50.000 euro. Astfel, aceștia ar fi trimis un SMS persoanei vătămate, în care au fixat un nou termen pentru plata sumei.

„Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse și pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpații Damian Gheorghe și Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanență sintagma „datorie”, referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuțiile telefonice (…) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărțită de cei doi inculpați, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziția unui autoturism”, a arătat DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Inchide