Decizie definitivă în cazul femeii care voia să înlocuiască 2 hectare din Parcul Tineretului cu un ansamblu rezidențial

Decizie definitivă în cazul femeii care voia să înlocuiască 2 hectare din Parcul Tineretului cu un ansamblu rezidențial
Publicat: 27/03/2015, 22:22

Curtea de Apel București a respins joi cererea Marioarei Micșunescu de obligare a Primăriei Capitalei să emită avizul de defrișare pentru terenul său din Parcul Lumea Copiilor, parte a Parcului Tineretului. Decizia curții este definitivă.

Micșunescu a intentat în 2013 această acțiune împotriva Primăriei Capitalei, care a refuzat emiterea avizului de defrișare, solicitat de proprietară pentru a construi un ansamblu rezidențial din șase imobile, cu două etaje și mansardă, pe terenul de două hectare din parc pe care erau plantați peste 500 de copaci.

Asociația „Salvați Bucurestiul”, Fundația Eco-Civică și o asociație de proprietari din zonă au intervenit în favoarea Primăriei Capitalei.

Chiar în absența avizului de defrișare, pe terenul în cauză au fost tăiați peste 200 de copaci, potrivit Asociației „Salvați Bucurestiul”.

Constructorul ansamblului a fost sancționat cu amenzi „modice” de Primaria Sectorului 4 și cu amenzi de 40.000 lei și 100.000 lei de Garda de Mediu, mai arată ONG-ul, precizând că Parchetul a fost sesizat încă din toamna anului 2014 în legătură cu defrișările ilegale și cu faptul că a existat o hotărâre a instanței pentru oprirea acestora, dar organele de urmărire penală încă nu s-au pronunțat.

Actualul proprietar al terenului, Ion Chiriță, declara, în luna mai, pentru MEDIAFAX, că a achiziționat terenul de la Marioara Micșunescu în urmă cu mai multe luni, pentru a dezvolta proiectul imobilar.

„Știu că locuitorii din zonă sunt supărați de proiectul pe care îl dezvoltăm în zonă, însă noi ne facem treaba, după ce am obținut în instanță autorizația de construire”, a declarat Ion Chiriță, administratorul firmei Construcții Locuințe Noi CHI SRL.

La jumătatea lunii octombrie 2012, Primăria Sectorului 4 a fost obligată, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, să îi elibereze Marioarei Micșunescu autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial, pe terenul pe care erau plantați peste 500 de copaci.

Primăria Sectorului 4 arăta atunci că Micșunescu a solicitat eliberarea autorizației de construire pentru ansamblul rezidențial conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) strada Pridvorului nr. 28, atacat în instanță de mai multe persoane fizice și asociații de proprietari.

Micșunescu arăta, într-o scrisoare trimisă în iunie 2009 Primăriei Sectorului 4, că va păstra o suprafață de 5.000 de metri pătrați ca spațiu verde, urmând să construiască, în conformitate cu parametri urbanistici aprobați, pe 45 la sută din restul spațiului rămas.

Mărioara Micșunescu, la origine proprietara unui teren de 20.107 metri pătrați în Parcul Tineretului, a dobândit terenul de două hectare după ce a încheiat, între 2003 și 2005, mai multe contracte de cumpărare a drepturilor litigioase cu persoane care revendicau aceste terenuri în baza Legii 18/ 1991.

Pentru că nu putea construi pe acest teren din Parcul Tineretului, ea a deschis o acțiune în instanță în care cerea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să facă un schimb între acest teren și un altul cu suprafață similară, tot în parc, în „zona destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate”.

Curtea de Apel București a hotărât, pe 11 iunie 2007, printr-o decizie definitivă și irevocabilă, să oblige CGMB să emită o hotărâre prin care să fie aprobat un schimb între terenul aflat în proprietatea Marioarei Micșunescu și un teren cu aceeași suprafață situat în zona menționată.

Însă, timp de aproape un an, Micșunescu nu a intrat în posesia acestui teren. Pe 16 mai 2008, Mărioara Micșunescu a dat în judecată 19 consilieri municipali care au lipsit de la votarea proiectului privind schimbul de terenuri, la o ședință a CGMB din aprilie, cerând instanței ca aceștia să plătească despăgubiri de un milion de lei și penalități de 20 la sută din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la aprobarea proiectului.

Pe 29 mai 2008, consilierii municipali au aprobat proiectul, astfel că Mărioara Micșunescu a devenit proprietara terenului, situat tot într-o zonă verde, ce permitea însă un regim de construire de locuințe tip P+2, conform PUZ-ului Parcul Tineretului aprobat de CGMB în anul 2005.

Această clasare a fost automat preluată și în certificatele de urbanism emise de Consiliul Local al Sectorului 4 în 2008, în vederea aprobării PUD-ului, și respectiv în 2010, prin care se solicită construcția ansamblului rezidențial S + P + 2E + M.

Astfel, cum nici în documentația de urbanism terenul nu era clasat ca spațiu verde și în niciunul din certificatele de urbanism nu a fost specificată existența vreunui spațiu verde amenajat, Agenția Regională pentru Protecția Mediului București a autorizat construcția ca pe oricare alta dintr-o zonă de locuit, prevăzându-se realizarea de spațiu verde pe 32 la sută din teren, similar cu toate cazurile de construcții rezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto