DECIZII DE ULTIMA ORĂ. Premierul Ludovic Orban, după ședința de urgență de la sediul MAI: „Nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni”

DECIZII DE ULTIMA ORĂ. Premierul Ludovic Orban, după ședința de urgență de la sediul MAI: Nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni
Ludovic Orban se implică în criza generată de inundații și de vremea rea
Publicat: 24/06/2020, 19:10
Actualizat: 24/06/2020, 19:27

Premierul Ludovic Orban a participat, miercuri 24 iunie, de la ora 16.00, la ședința MAI în care s-au luat decizii de urgență ca urmare a inundațiilor care fac prăpăd în România. Mai multe avertizări COD ROȘU de inundații, emise de hidrologi, sunt în vigoare în acest moment.

UPDATE ora 19.00. Premierul Ludovic Orban a declarat după ședința de la Ministerul Afacerilor Interne că riscul cel mai mare în perioada imediat următoare este pe râul Prut, zonă unde va intra în ţară o viitură din Ucraina.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri”, a precizat Orban.

Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, conform premierului, baraj care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să se prevină inundaţiile şi unde urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului.

Orban a precizat că au fost evacuate 252 de persoane, explicând că există riscul unor inundaţii şi în alte zone din nordul Moldovei.

„Până în prezent, au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor. Trebuie să spun că, exceptând riscul care există pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo, precipitaţii foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se pot crea local, pe anumite pârâuri, inundaţii. Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a adăugat că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri. Premierul a anunţat că Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.

Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute”- premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a participat miercuri, la ora 16.00, la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi pentru stabilirea măsurilor de limitare a efectelor calamităţilor naturale. Şedinţa are loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

În ultimele 24 de ore, pompierii au scos apa din peste 900 de gospodării, vântul puternic a doborât stâlpii de electricitate, iar 20 de mașini au fost avariate. În total, 161 de localități din 29 de județe au fost afectate. Din păcate, trei persoane și-au pierdut viața din cauza viiturilor.

COD ROȘU de inundații în România

Hidrologii au emis în ultimele ore mai multe coduri GALBEN, PORTOCALIU și ROȘU pentru râuri și pârâuri din țară. În acest moment, sub avertizare cod roșu se află râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), valabil până vineri, 26 iunie, ora 24:00.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Sâmbovița DOlj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, TImiș, Teleorman, Vaslui Vrancea), fiind afectate 161 de localități.

În ultimele zile viiturile au ucis trei persoane, iar o fetiță de numai 4 ani din Sibiu este în continuare căutată de autorități, după ce a căzut în râul Cidin.

Klaus Iohannis: Apar noi probleme în „plină criză sanitară” cauzată de epidemia de COVID-19

Și preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în cursul zilei de miercuri, 24 iunie, despre inundațiile care au afectate numeroase zone și familii. De asemenea, șeful statului a făcut un apel la solidaritate și i-a îndemnat pe oameni să ajute autoritățile în aceste zone.

„Ne confruntăm cu o serie de inundaţii severe. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19 avem, iată, și o altă situație gravă cu consecinţe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate”, a spus președintele Iohannis.

Mai multe râuri din România, aflate sub avertizare cod galben, portocaliu sau roșu
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului