Valentin Vidu
14.03.2016
Știri

Declarație controversată. Un fost ministru britanic ar fi propus ca pensionarii să culeagă fructe și legume în locul românilor

Declarație controversată. Un fost ministru britanic ar fi propus ca pensionarii să culeagă fructe și legume în locul românilor
Un fost membru al Cabinetului britanic, Owen Paterson, dezminte că ar fi sugerat ca pensionarii să fie puși să culeagă fructe și legume și să fie plătiți sub salariul minim, în locul românilor și bulgarilor, așa cum afirmă un fost coleg liberal-democrat de coaliție, relatează The Guardian online.

David Laws, un fost ministru de stat în cadrul Biroului Cabinetului, care și-a pierdut mandatul de parlamentar în urma alegerilor generale de anul trecut, a făcut această dezvăluire într-o carte despre perioada în care a făcut parte din fostul Guvern David Cameron, atribuindu-i ideea acestui plan parlamentarului Paterson, care la vremea respectivă era secretar de stat pentru Mediu.

Paterson contestă aceste afirmații, însă Laws afirmă că fostul său coleg conservator a venit cu această idee după ce s-a propus să se pună capăt unui program prin care erau aduși migranți din Bulgaria și România pentru a munci în ferme britanice.

În cartea sa, publicată în foileton în The Mail on Sunday, Laws scrie că „atunci când un coleg a sugerat că decizia va fi nepopulară în rândul fermierilor, care nu vor mai reuși să angajeze cu ușurință mână de lucru ieftină pentru munca grea, domnul Paterson i-a replicat sfidător «Dar m-am gândit la acest lucru, cred că am răspunsul. Vor încerca să determinăm mai mulți pensionari britanici să culeagă niște fructe și legume de pe câmp»”

„Desigur, dacă pensionarii vor face această muncă, (acest lucru) ar putea conduce la o creștere a costurilor fermierilor. Ar putea să facă această muncă mai încet. M-am gândit și la acest lucru. Am putea să-i exceptăm pe pensionarii britanici de la legile privind salariul minim, pentru a le permite să facă această muncă”, scrie Laws în continuare.

„Colegii de Cabinet, inclusiv conservatorii cei mai dreapta, au ascultat stupefiați”, adaugă Laws.

Paterson a respins versiunea lui Laws cu privire la acest episod.

„Exista un sistem foarte bun, cunoscut sub numele de sistemul muncitorilor agricoli sezonieri, care este descris în mod eronat de la bun început de către Laws, care a adus un număr foarte țintit – 20.250 de români și bulgari – înainte (ca toate restricțiile impuse migranților din ambele țări să fie ridicate la 1 ianuarie 2014) și care a funcționat foarte bine”, a declarat Paterson pentru The Mirror.

„Ei au venit în locuri bine stabilite, au primit cazare adecvată și mâncare bună, dar au plecat la finalul sezonului, iar eu mi-am dorit să mențin” acest sistem, a spus el.

„Am analizat tot felul de opțiuni cu privire la cum să-i înlocuim, atunci când a început sezonul, din 1 ianuarie 2014, deci povestea este eronată”, a declarat Paterson.

„Ar putea exista și alte povești eronate în această (carte) lungă”, a mai spus el.

Inchide