DEFRIȘĂRI ȘI BRACONAJ în parcuri naționale cu păduri seculare. Organizațiile de mediu DEZVĂLUIE CORUPȚIA din Romsilva

Redactor:
Adriana Mit
DEFRIȘĂRI ȘI BRACONAJ în parcuri naționale cu păduri seculare. Organizațiile de mediu DEZVĂLUIE CORUPȚIA din Romsilva
Defrișări și braconaj în parcuri naționale cu păduri seculare. Agent Green și EuroNatur dezvăluie corupția din Romsilva. Vezi imagini de la o partida ilegală de VÂNĂTOARE din Parcul Național Cheile Nerei

„Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversității. Pădurile din parc sunt tratate ca niște păduri ordinare de producție. Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale și degradării pădurilor din parcurile naționale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgență. Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase și situri de importanță comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenței și a ignoranței de care au dat dovada angajații Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obținut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului și unde polițiștii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraș Severin și Oravița”, arată Agent Green.

Un angajat al Parcului Național Cheile Nerei a povestit pentru investigatorul Agent Green că vânătorii au încercat să scape, susținând că nu știau că s-ar afla în inima parcului, iar oficialii agenției județene de vânătoare i-au amenințat pe polițiști și pe angajații parcului.

UN MASACRU NATIONAL #ep3 Parcul National Cheile Nerei-Beusnita from AGENT GREEN on Vimeo.

Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploatați anul trecut din parcul național aflat în județul Caraș-Severin și că sunt amenințate nu doar pădurile seculare, ci și animalele sălbatice, în condițiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puțin o partidă ilegală de vânătoare. 

Romsilva a vrut cât mai multe avize pentru exploatare

Reprezentanții celor două organizații de mediu susțin că în peste 50% din pădurile parcurilor naționale se practică exploatările comerciale, în condițiile în care legislațiile europene sancționează drastic și interzic distrugerea habitatelor.

Fostul director al Parcului Național Cheile-Nerei, Ștefan Dascălu, a declarat pentru reprezentanții celor două ONG-uri că a demisionat în urma presiunilor venite dinspre Romsilva, care dorea cât mai multe avize pentru exploatare în interiorul parcului.

În interviul acordat Agent Green, Dascălu precizează că, în nenumărate ocazii, oficialii Romsilva inventau motive pentru a realiza exploatări și abuzau de așa-zisele „tăieri de conservare”, despre care fostul director susține că sunt doar un paravan pentru a ascunde „tăierile principale” cu masă lemnoasă valoroasă.

Mii de hectare de păduri, defrișate cu legea în mână

În anul 2016, o echipă de profesori universitari din cadrul USAMV Timișoara, în parteneriat cu Romsilva, au realizat un draft de plan de management, în care era propusă o zonare pe o suprafață de 60% din Parcul Cheile-Nerei Beușnița.

Un specialist care a lucrat alături de echipa de la USAMV la realizarea planului de management al parcului și care dorește să-și păstreze anonimatul, a precizat într-un interviu acordat Agent Green că Romsilva s-a opus vehement acestei zonări și în urma presiunilor de la centru zonarea a scăzut de la 75% la 60%, apoi la 55% și în final la doar 39%.

„Autoritățile din România au ignorat cu bună știință legislația internațională și mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate și într-o stare avansată de degradare. Principalii vinovați pentru distrugerea Parcurilor Naționale sunt Regia Națională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naționale, și Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituții care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică”, susține Agent Green.

Cele două ONG-uri au mai precizat că zona de protecție strictă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a fost redusă la 39%, la ordinul Romsilva, care și-a dorit „tăieri de masă lemnoasă pe o suprafață cât mai mare din parc”.

Organizațiile de mediu vor sesiza Comisia Europeană cu privire la problemele identificate.

„Exploatarea agresivă în parcurile naționale din România este una dintre cele mai dramatice crize pe care Europa le traversează la nivel de mediu și din nefericire este o dramă despre care mulți oficiali europeni încă nu au aflat. Comisia Europeană trebuie să sancționeze aceste derapaje. Protejarea acestor păduri seculare și intacte este o prioritate, ținând cont de faptul că Europa s-a confruntat anul acesta cu incendii devastatoare”, a declarat Gabriel Schwaderer, din partea fundației EuroNatur.

Până la ora transmiterii acestei știri, reprezentanții Romsilva nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere.

România încă mai deține 2/3 din întreaga suprafață de păduri virgine și seculare din Europa. Exploatările comerciale agresive continuă să distrugă însă această bogație inestimabilă, care se regasește în interiorul granițelor Parcurilor Naționale și ale Siturilor Natura 2000.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide