DEMONSTRAȚIE. O navă americană a navigat în apropierea coastei venezuelene după sosirea unei nave iraniene

Redactor:
Florentina Dinu
DEMONSTRAȚIE. O navă americană a navigat în apropierea coastei venezuelene după sosirea unei nave iraniene

O  navă militară americană s-a deplasat în mod deliberat într-o zonă a Mării Caraibelor pe care Washingtonul o consideră revendicată abuziv de Venezuela, a anunţat comandamentul american, informează miercuri AFP. Această mișcare vine la o zi după ce o navă de marfă din SUA cu destinatia Iran a fost oprită într-un port al țării sud-americane.

Distrugătorul lansator de rachete Nitze al US Navy „a desfăşurat o operaţiune de libertate a navigaţiei, contestând o revendicare maritimă excesivă a Venezuelei”, a anunţat într-un comunicat Comandamentul de Sud (SOUTHCOM) care conduce operaţiunile militare ale SUA în Caraibe.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro  revendică zona vizată

Potrivit US Navy, operaţiunea a avut loc în apele internaţionale situate dincolo de zona de suveranitate de 12 mile nautice a Venezuelei, dar pe care preşedintele venezuelean Nicolas Maduro o revendică.

Nava americana a navigat în aceste ape pe care „regimul ilegitim al lui Maduro afirmă în mod fals că le controlează”, se spune în comunicat.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că o operaţiune similară a avut loc în ianuarie.

Washingtonul consideră că prezenţa la putere a lui Maduro este ilegală şi cheamă deschis la înlăturarea lui. SUA şi alte circa 50 de ţări îl recunosc drept preşedinte interimar al Venezuelei pe liderul opoziţiei Juan Guaido.

Această mișcare vine după ce, în aprilie, administrația Trump a declarat că a desfășurat mai multe active militare americane în Caraibe, pentru a perturba presupuse expedieri de stupefiante ale președintelui venezuelean Nicolas Maduro, un socialist privit ca ilegitim de către Statele Unite și zeci de alte țări în mare parte occidentale.

Venezuela a apasat la Iran pentru transporturile de combustibil

  • Odată cu sancțiunile americane asupra industriei sale petroliere cheie care a lăsat Venezuela din ce în ce mai izolată, Maduro a apelat luna trecută la Iran – o altă țară aflată sub sancțiuni grele din SUA – pentru transporturile de combustibil. Washingtonul a spus că are în vedere un răspuns la aceste expedieri, dar nu a luat nicio măsură militară.

Luni, nava de marfă cu pavilion iranian, Golsan, s-a angajat în portul venezuelean de la La Guaira care transporta ceea ce Ambasada Iranului din Caracas a spus că este hrană pentru a furniza primul supermarket iranian al națiunii de Sud. Nu a existat niciun indiciu că Golsan și Nitze s-au confruntat între ei.

 

Inchide