Deputatul de la care a pornit dosarul Lucan cere explicații MApN, MAE, SRI și SIE despre traficul de organe

Deputatul de la care a pornit dosarul Lucan cere explicații MApN, MAE, SRI și SIE despre traficul de organe
Publicat: 23/01/2018, 14:03

Emanuel Ungureanu a declarat, marți, presei, că este nevoie de răspunsuri de la MApN despre avioanele care ar fi adus cetățeni din Azerbaidjan pentru a primi rinichi la ICURT Cluj-Napoca și de la MAE despre actele furnizate acestora prin intermediul Ambasadei României la Vatican.

„Traficul de organe se făcea în miezul zilei la Cluj. Noi nu o să ne vindecăm ca țară dacă MApN nu va răspunde cu ce avioane au fost transportați cetățeni azeri veniți să își cumpere un rinichi, ce implicare a avut MAE în activitatea de rezolvare a unor acte prin Ambasada României la Vatican, și fostul ambasador Gheorghe Gheorghiu Iuliu Pangrațiu, ce implicare au avut SIE și SRI în mușamalizarea acestor grave acte de trafic de organe, dar și Aeroportul Internațional Cluj. Prin interpelări depuse la aceste instituții voi cere explicații publice pentru a clarifica cine a știut de aceste fapte și nu a făcut nimic. Sunt suspiciuni că instituțiile respective ar fi fost implicate în acest trafic de organe”, a spus Ungureanu.

Deputatul USR a subliniat că interpelările au la bază mărturiile lui Iulian Iacob, un bărbat care, în anul 2000, și-a vândut un rinichi la ICUTR Cluj-Napoca, transplantat de medicul Mihai Lucan unui cetățean din Azerbaidjan, și care a mai adus, ulterior, alte două persoane cărora li s-au prelevat rinichii pe bani.

„Am refăcut, marți, la ICUTR Cluj-Napoca traseul pe care trebuiau să îl parcurgă românii săraci, care și-au traficat rinichii și au fost păcăliți de o rețea coordonată de Mihai Lucan să își vândă rinichii pe bani foarte puțini, iar sumele importante intrând în buzunarul lui sau altor medici de la institut. Eu personal, când eram asistent social la ICUTR, am văzut cum Mihai Lucan trafichează rinichi de la persoane în moarte celebrală, un rinichi fiind transplantat unui cetățean german.”, a spus Ungureanu.

Iulian Iacob a declarat la rândul său că în anul 2000, din cauza unor probleme materiale, a fost dispus să își vândă un rinichi unui tânăr din Galați, internat la ICUTR Cluj-Napoca, pentru suma de 70 de milioane de lei vechi, dar a fost contactat de un apropiat al medicului Mihai Lucan, Emil Sabo, care i-ar fi propus să își vândă rinichiul unui cetățean din Azerbaidjan, urmând să primească 7.500 de dolari.

„Am acceptat oferta lui Sabo, mi-a convenit, iar acesta mi-a spus că profesorul Lucan l-a pus pe avion pe străin și vine să îi facă transplantul. Am aflat că era din Azerbaidjan și, însoțit de profesorul Lucan, am făcut teste de compatibilitate, iar acesta m-a întrebat dacă sunt mulțumit de suma cu care m-am înțeles cu Sabo. Am văzut că azerul era însoțit de patru gărzi de corp, trei înarmați cu pistoale și unul cu un pistol mitralieră Kalashnikov, în incinta ICUTR. Ne păzeau să nu fugim din spital, ca să fie siguri că are loc transplantul”, a povestit Iacob.

Acesta susține că a fost „țepuit” de Emil Sabo și de Mihai Lucan în condițiile în care, după ce și-a vândut rinichiul către cetățeanul azer a primit doar 2.500 de dolari.

„Sabo, care era sluga lui Lucan, mi-a spus că nu îmi poate da bani mai mulți deoarece trebuie să își achite rata la mașină, iar Lucan trebuie să își plătească lucrările la vila pe care o are în construcție. Ca să îmi recuperez banii, Sabo mi-a propus să mai aduc donatori de rinichi, iar eu am mai adus ulterior la ICUTR încă doi bărbați, Petru Ivașcu și Costică Herlea. Dar nici pentru aceștia nu am primit sumele cu care m-am înțeles. Un cetățean german sau italian plătea între 200.000 și 220.000 de dolari pentru un rinichi, iar unul din Azerbaidjan suma de 300.000 de dolari, pentru că erau costuri suplimentare cu avioanele, plătite în regim charter”, a explicat bărbatul.

Iulian Iacob a precizat că Emil Sabo i-ar fi spus că cetățenii din Azerbaidjan veniseră pe Aeroportul Internațional Cluj cu avioane militare de tip Hercules, aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române, iar de la Ambasada României din Vatican primeau documente diplomatice cu ajutorul cărora erau scutiți de control la intrarea în România, astfel încât puteau avea arme asupra lor.

„SRI și SIE și cei de la Aeroportul Cluj și Brigada Antidrog știau ce se întâmplă, știau de mafia de trafic de organe care era. Pe rinichii mei și ai celorlalți doi donatori, Lucan și mafia lui au băgat în buzunar 900.000 de dolari, și-au făcut vile, conturi în Elveția, clinica LukMed a lui Lucan a fost făcută din rinichii noștri”, a menționat Iacob.

În anul 2005, Iulian Iacob s-a autodenunțat și a depus o plângere la autorități împotriva lui Mihai Lucan pentru trafic de organe, dar dosarul a fost declinat la diverse compartimente și la diverși procurori iar în final s-a dat rezoluție de neîncepere a urmăririi penale.

„Cer procurorului general al României să redeschidă acest dosar”, a menționat Iacob.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun