Der Spiegel: Un fost șef al EADS, investigat de procurorii din Germania

Der Spiegel: Un fost șef al EADS, investigat de procurorii din Germania
Publicat: 08/12/2014, 12:57

„În cazul României este vorba de contracte de câteva sute de milioane de euro licitate din 2004. Pentru aceste contracte există suspiciunea că mai multe oficialități au fost mituite prin intermediul a două companii de consultanță. Departamentul Anticorupție din România investighează acest doar. Există suspiciunea că politicieni de rand înalt din România sunt cercetați în acest dosar”, notează Der Spiegel.

Mediafax relatează că Parchetul din München a efectuat, săptămâna trecută, percheziții la concernul Airbus în dosarul privind darea de mită pentru obținerea unor contracte în străinătate și pentru evaziune fiscală.Mai multe percheziții au fost făcute și în octombrie la sediile și filialele Airbus Defence und Space GmbH din München, Ingolstadt, Ulm și Friedrichshafen. În urma acestor percheziții, Airbus Defence und Space a lansat o anchetă internă, potrivit AFP.

„Am lansat o anchetă internă”, a declarat, pe 4 decembrie, pentru AFP un purtător de cuvânt al Airbus Defence und Space.

Totodată, Parchetul din München a confirmat pentru AFP că există suspiciuni de corupție vizează contracte încheiate cu Arabia Saudită și România. „Mai puțin de zece persoane sunt vizate de anchetă”, a precizat Parchetul, fără să confirme valoarea contractelor incriminate.

Contactat de publicația germană, Stefan Zoller a declarat că susține investigarea rapidă și responsabilă a acestui caz și că va colabora cu autoritățile.

Procurorii Parchetului Munchen I au transmis pentru gândul că nu pot confirma că Stefan Zoller este urmărit penal sau investigat. „Investigațiile sunt axate și pe suspiciuni de evaziune fiscală. Tot ce înseamnă fiscalitate are un regim special în Germania. Din aceste motive nu putem să vă transmitem alte detalii”, a transmis biroul de presă al Parchetului.

Gândul a relatat că procurorii din Germania investighează un dosar privind contractul EADS pentru securizrea frontierelor. Procurorii din Germania au transmis pe 29 octombrie, într-un răspuns oficial, că sunt investigate suspiciuni de dare de mită. Inițial Huffington Post, versiunea în limba germană, a publicat un material al unui freelancer de origine română, Vlad Georgescu, în care se vorbește despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, dar și a ministrului Ioan Rus sau a omului de afaceri Ion Țiriac. În România, DNA este cu investigațiile avansate în dosarul Microsoft-EADS, cele două spețe fiind conectate prin persoanele suspectate.

Huffington Post a publicat un articol, în ediția în limba germană, referitor la dosarul EADS și oficialii români și germani implicați. Textul apare sub semnătura lui Vlad Georgescu, un freelancer de origine română care a depus, de altfel, și o plângere la Parchetul din Munchen I, după ce a făcut, în nume personal, o serie de verificări în acest caz. Ca urmare, procuratura din Munchen a început investigările, după cum a precizat Vlad Georgescu, pentru Digi 24. Vlad Georgescu nu a putut fi contactat de gândul.

gândul a solicitat Parchetului din Munchen I să confirme dacă există o investigație în derulare privind contractul cu EADS și statul român și dacă Vlad Georgescu, cel care semnat un articol în Huffington Post, versiunea în limba germană, a depus o plângere. Biroul de presă al parchetului a transmis un răspuns oficial, în care confirmă existența dosarului și faptul că Vlad Georgescu a depus o plângere penală în legătură cu acest caz.

„Putem confirma faptul că parchetul nostru investighează un dosar privind suspiciuni de corupție/dare de mită în legătură cu o serie de achiziții din România. De asemenea, confirmăm că în cadrul acestei proceduri domnul Georgescu a depus o plângere. Vă rugăm să ne înțelegeți că, la acest moment, nu putem să furnizăm mai multe informații, având în vedere că este o investigație în derulare”, se arată în răspunsul oficial transmis de biroul de presă al parchetului Munchen I.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...