• Publicat:
Știri

Derapaj la urne: Un deputat USR și-a pozat buletinul de vot și a postat fotografia pe Facebook

Derapaj la urne: Un deputat USR și-a pozat buletinul de vot și a postat fotografia pe Facebook
Un deputat USR din Bistrița-Năsăud și-a pozat buletinul de vot și a postat fotografia pe Facebook. Sesizarea este analizată de Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud. Un cz similiar a fost în Giurgiu, unde fostul ministru Toma Petcu a fost sancționat cu avertisment.

Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud a primit o contestație din partea PSD împotriva deputatului USR Cristina Iurișniti, care a postat pe Facebook o fotografie cu buletinul de vot ștampilat și un mesaj în care explica pentru ce a votat.

În postarea publicată de deputatul de Bistrița-Năsăud care însoțea fotografia din care reieșea clar opțiunea de vot, aceasta spunea că a votat pentru „o justiție independentă, autostrăzi și investiții, depolitizare în școli și spitale, meritocrație, competență și demnitate în România”.

„A fost depusă o contestație din partea organizației județene a PSD cu privire la apariția pe rețeaua de socializare Facebook a doamnei deputat Iurișniți Cristina, care a pozat buletinul de vot cu mențiunea pentru (…). Contestația este în curs de soluționare. În plângere se cere retragerea fotografiei și, în măsura în care este retrasă, aplicarea de sancțiuni contravenționale. Analizăm contestația, există o dezbatere să vedem unde ne încadrăm și în funcție de aceea se aplică și sancțiunea corespunzătoare. Urmează să stabilim dacă sesizăm Poliția sau Autoritatea Electorală Permanentă. Am luat legătura cu președinta secției de votare care a confirmat și ea că avea știință de postarea de pe Facebook”, a declarat locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud, Cristina Frențiu.

În acest caz și Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud s-a autosesizat și a început verificări.

Legislația spune că fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar cei care filmează sau fotografiază prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 lei.

Un caz similar a fost și la Giurgiu, unde fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a fost sancționat cu avertisment după ce a pus pe Facebook o poză cu buletinul de vot.

Inchide