Destrămarea unui mit: „Fapt e că majoritatea celor din Republica Moldova NU VOR să se unească cu România”

Destrămarea unui mit: „Fapt e că majoritatea celor din Republica Moldova NU VOR să se unească cu România
Publicat: 12/05/2015, 09:40

Procesul de românizare a teritoriului românesc a durat un secol și jumătate, o perioadă relativ mică după cum susține Istoricul Lucian Boia în ultima sa carte lansată la Editura Humanitas- „Cum s-a românizat România”. Cu toate că românizarea a fost unul dintre cele mai mari succese ale românilor, aceștia au pierdut, totuși, un pariu important: Republica Moldova. „Așa cum se înfățișează lucrurile în prezent, apropierea, cu totul firească, dintre cele două țări nu pare să se îndrepte spre o fuziune”, arată Lucian Boia în cartea sa.

În partea a doua a interviului pentru gândul, istoricul arată că „Republica Moldova de astăzi nu este același lucru cu România de astăzi”, și nimeni nu poate spune dacă cele două țări se vor uni. „Pentru moment, chestiunea previzibilă nu este unirea, ci este apropierea celor două țări și atragerea Republicii Moldova către cadrele Uniunii Europene. Asta e ce se poate lua în considerare în mod rezonabil. Ce va aduce viitorul în plan mai îndepărtat rămâne de văzut”, a declarat Lucian Boia.

Mai jos, prima parte a interviului cu istoricul Lucian Boia:

CITIȚI MAI JOS CE SPUNE LUCIAN BOIA DESPRE UNIREA CU REPUBLICA MOLDOVA:

O problemă pe care o abordați în cartea „Cum s-a românizat România” este situația din Republica Moldova și dorința românilor de a se reuni cu Moldova. În ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru acum și cum ați compara cu ce s-a întâmplat în perioada când s-a făcut România Mare?

România a intrat în Primul Război Mondial nu pentru Basarabia, fiind aliată cu Rusia, a intrat pentru Transilvania și Bucovina, până la urmă lucrurile au evoluat de așa natură încât i-a revenit României și Basarabia. Deosebirile erau deja destul de mari între Basarabia și România, mai mari decât între România și Transilvania, fiindcă acolo se exercitase politica țaristă, foarte strictă. Fapt este că au fost probleme destul de delicate și în perioada interbelică. În prezent, Basarabia care nu mai există, Republica Moldova nu e exact Basarabia, îi lipsește și sudul, și nordul, în schimb a primit acest cadou otrăvit dincolo de Nistru, e altă țară ca frontiere, e altă țară prin comparație cu România și prin compoziția ei etnică și prin orientările ei culturale, prin mentalități, ideologii. Sigur că e o țară românească prin prisma limbii vorbite de majoritatea populației, sigur că a fost ruptă din Basarabia, numai că istoria ultimelor două secole și-a pus amprenta. Fapt este că Republica Moldova de astăzi nu este același lucru cu România de astăzi.

Toți oamenii politici români privesc către Republica Moldova, ce le spuneți acestora, dacă pariul pentru unirea cu Republica Moldova a fost pierdut?

Asta este ceva natural ca cele două țări să fie apropiate. Fapt este că majoritatea celor din Republica Moldova nu doresc să se unească cu România, asta e realitatea care trebuie constatată. Rămâne de văzut ce v-a aduce viitorul.

Care ar fi soluția să-i aduci la unire?

Eu cred că deocamdată este o apropiere cât mai mare între cele două state, pentru că sunt două state distincte, dar care e firesc să fie apropiate printr-o întreagă tradiție istorică, prin limba vorbită și multe alte părți comune. Pentru moment, chestiunea previzibilă nu este unirea, ci este apropierea celor două țări și atragerea Republicii Moldova către cadrele Uniunii Europene. Asta e ce se poate lua în considerare în mod rezonabil. Ce va aduce viitorul în plan mai îndepărtat rămâne de văzut.

Spuneați că procesul de românizare încă nu s-a terminat că România este un stat tânăr. Cam când credeți că se va termina românizarea românilor?

Eu întotdeauna am spus că viitorul este necunoscut și n-avem ce să zicem aici. Nu știu ce se va întâmpla cu cele două mari minorătăți, cea maghiară și cea romă, în ce măsură se vor integra în societatea românească sau dacă își vor păstra caractere distincte. Eu sunt un istoric care spune foarte clar că n-am nici cea mică idee despre viitor, cei care știu cum va fi viitorul vă pot da niște răspunsuri extrem de competente.

Nu știu ce se va întâmpla. Uitați-vă ce se întâmplă în Occident, că societatea devine tot mai compozită, cu tot fenomenul ăsta al imigrației. Știu eu că nu se va întâmpla și în România așa ceva? Franța care își rezolvase tot procesul asta și toți francezii care deveniseră francezi de același fel este acum într-o situație extrem de complicată cu o populație tot mai numeroasă se origini foarte indepărtate.

Eu nu știu ce va întâmpla în România, sau ce se va întâmpla în Europa, sau în lume. Cine vă spune că știe ce se va întâmpla spune pe răspunderea lui, fiindcă nimeni nu știe ce se va întâmpla în lume în viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația