Deținătorul terenului de la Pungești, unde a fost instalată „tabăra de rezistență”, pus să igienizeze zona

Deținătorul terenului de la Pungești, unde a fost instalată tabăra de rezistență, pus să igienizeze zona
Publicat: 09/12/2013, 19:59
Actualizat: 09/02/2016, 09:58

Deținătorul terenului din extravilanul localității Siliștea, locul în care, sâmbătă, au avut loc protestele față de explorarea și exploatarea gazelor de șist și unde sunt amplasate mai multe corturi și barăci improvizate a fost somat de către autoritățile vasluiene să igienizeze zona.

Preluat în concesiune de la un localnic din comuna vasluiană Pungești, terenul deținut în prezent de președintele Asociației Cetățenilor Abuzați din România (ACAR), Virgil Iordache, va trebui curățat de mizeria și gunoaiele rămase în urma protestelor de sâmbătă, de la Siliștea, transmite corespondentul Mediafax.

Somația a fost făcută de Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui după ce, în urma unui control, s-a constatat că zona este neigienizată, ceea ce ar putea duce la apariția unui focar de infecție.

În plus, deținătorul terenului are ca obligație să curețe și mizeria din corturi și barăcile improvizate, având la dispoziție 48 de ore să facă acest lucru.

„În timpul controlului, s-a constatat că nu există nicio sursă de apă în zonă, toalete și spații de depozitare a alimentelor pentru cei care locuiau provizoriu în acele spații improvizate. Noi am făcut doar recomandări pentru igienizarea zonei, fără a fi vorba de sancțiuni. Dacă nu le respectă (n.r.- recomandările), își asumă niște riscuri în ceea ce privește sănătatea lor”, a declarat, luni, corespondentului Mediafax purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

În cursul zilei de luni, președintele ACAR România, cu sprijinul a cinci localnici, a început igienizarea zonei, inclusiv curățarea mizeriei din corturi.

„În câteva ore, până la lăsarea serii, am strâns nu mai puțin de trei căruțe burdușite cu gunoaie. Ne-am conformat celor recomandate de autorități pentru a nu risca vreo sancțiune. Acum, «tabăra de rezistență de la Pungești», cum am denumit-o noi, este goală pentru că, cu excepția mea, nu se permite accesul nimănui acolo, având în vedere că se află vizavi de terenul deținut de Chevron”, a precizat președintele ACAR România, Virgil Iordache.

Tabăra respectivă a fost vizitată și de către pompieri care, la rândul lor, au recomandat să se ia măsurile necesare pentru rezolvarea problemei cu soba improvizată aflată într-una dintre barăci.

„Până vom izola acel coș de fum de materialele combustibile, am decis să dezafectăm soba. Și așa nu mai stă nimeni acolo, așa că nu avea rost să o mai ținem, cel puțin deocamdată”, a mai spus Virgil Iordache.

Președintele ACAR România susține că de la manifestațiile de sâmbătă nimeni nu a mai protestat la Siliștea din cauza numărului mare de forțe de ordine aflate în zonă care nu ar permite oamenilor din localitate să se regrupeze.

Încă de sâmbătă, jandarmii și polițiștii au constituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, în apropierea localității Siliștea, acestea fiind menținute și în cursul zilei de luni. Practic, toate persoanele, inclusiv șoferii de mașini, care vor să treacă de acel baraj pentru a ajunge în localitatea Pungești sunt legitimate și notate în carnețele de către forțele de ordine.
Totodată, celor aflați în tranzit li se pune în vedere că nu au voie să oprească în dreptul terenului deținut de Chevron.
Aproape 400 de persoane au declanșat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, față de intenția companiei americane Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar și din alte orașe precum Iași, București, Brașov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungești, vizavi de suprafața de teren luată în concesiune de către Chevron.

Inițial, protestul a fost pașnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite, deținută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reușind să le dărâme aproape în totalitate.

Câțiva dintre protestatarii de la Pungești au fost ridicați și duși în mașinile Jandarmeriei pentru a da declarații, în timp ce alții s-au întins pe jos, pe șosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanții îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jadarmi și duși pe marginea șoselei.
Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiați în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă și duminică, la fântâna de la Universitate, față de explorarea gazelor de șist. În timpul manifestației, unii dintre protestatari au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i împiedica să iasă pe stradă, unii dintre protestatari reclamând că au fost împinși de forțele de ordine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...