DEZVĂLUIRE. Ce înseamnă, de fapt, atunci când spargi o oglindă? Chiar aduce ghinion timp de 7 ani?

DEZVĂLUIRE. Ce înseamnă, de fapt, atunci când spargi o oglindă? Chiar aduce ghinion timp de 7 ani?
Ce înseamnă, de fapt, atunci când spargi o oglindă? Chiar aduce ghinion timp de 7 ani? / Foto: Pixabay
Publicat: 01/06/2020, 08:11
Actualizat: 01/06/2020, 08:13

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată în viață expresia „Dacă ai spart oglinda vei avea șapte ani de ghinion”. Ea a apărut încă din Evul Mediu, în secolul al XV-lea, iar în timp a devenit din ce în ce mai puternică.

Această superstiție vine din Veneția, locul unde se produceau oglinzi comandate de oamenii bogați. Erau făcute din sticlă acoperită cu argint iar prețul lor era exorbitant.

Muncitorii erau speriați ca nu cumva să spargă o oglindă, altfel erau obligați să muncească ca servitori pentru proprietarul fabricii, timp de șapte ani, întrucât nu își permitea să plătească oglinda.

În Grecia antică se credea că imaginea reflectată în oglindă era de fapt o reprezentare a sufletului, iar dacă această se vedea distorsionată, se credea că o nenorocire se va abate asupra persoanei respective.

Și romanii credeau că a sparge o oglindă era semn rău și se pedepsea cu șapte ani de ghinioane și au inventat remedii pentru a scăpa de ele. Unii spun că trebuie să aduni bucățile de sticlă și să le pui în apă sau să le îngropi la lumina lunii. Alții lasă cioburile oglinzii în locul unde s-a spart timp de șapte ore înainte de a le aduna.

Alte superstiții legate de oglindă

  • dacă o oglindă se sparge singură, vei avea parte de un eveniment tragic
  • oglinzile din camera cuiva care a murit de curând trebuie acoperite, pentru că sufletul persoanei respective să nu rămână blocat în acestea. În popor se spune că diavolul a inventat oglinzile tocmai cu acest scop
  •  poartă ghinion să îţi vezi chipul în oglindă dacă este luminat de o lumânare
  •  copiii nu ar trebui să îşi vadă reflexia în oglindă în primul an de viaţă, deoarece poartă ghinion
  • actorii de teatru consideră că este de rău augur să se privească în oglindă peste umărul cuiva
  • înainte se credea că dacă o femeie stă în faţă unei oglinzi, mănâncă un măr şi îşi perie părul, va vedea imaginea viitorului ei soţ reflectată în această
  • dacă o femeie şi un bărbat se privesc pentru prima oară într-o oglindă, vor avea o căsnicie fericită
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase