DIICOT: Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin firme controlate de el

DIICOT: Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin firme controlate de el
Lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.
Publicat: 02/11/2012, 15:22
Actualizat: 04/03/2013, 11:28

Lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan – care nu a fost găsit la domiciliu când vineri au descins, joi, anchetatorii – este acuzat de DIICOT că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale „să prezinte și să folosească documente și declarații false față de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene (pntru partea de finanțare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum și fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanțare de zece la sută.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank și Garanti Bank, înscrisuri sub semnătură privată (situații financiare și bilanțuri contabile) și înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală și acte de identitate), „în scopul producerii de consecințe juridice cu ocazia negocierii, încheierii și executării unor contracte de creditare cu unități bancre din România”, arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci și Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Potrivit anchetatorilor, Mihai Stan a contractat un credit (nerestituit) în 17 august 2010 de la CEC Bank Alba Iulia de 3,125 milioane lei în numele societății Ancuta SRL și un credit (nerestituit) în 10 februarie 2011 de la BRD – Sucursala Academiei București, în valoare de 4,2 milioane de lei, în numele societății Alram Servincent SRL. El a obținut de la CEC Bank în numele lui Simion Dociu 35.000 lei, pe numele lui Ion Stan 50.000 lei, Gabriela Radu – 30.250 lei, Gheorghe Niculae – 30.000 lei, Marin Olimpia – 25.000 lei, Cocuța Niculae – 40.000 lei, iarde la BRD, în numele lui Ion Pitu – 50.000 lei și al lui Marius Parici – 60.000 lei.

De asemenea, Stan ar fi încercat să obțină de la CEC 10,7 milioane lei, în cursul anului trecut, în numele SC Ancuta SRL și două milioane lei, în numele Roca Twins, iar de la BCR un milion euro în numele aceleiași societăți.

De la BRD Stan ar fi încercat să obțină ilegal un credit în numele SC AHM Grand Construct SRL și un leasing în valoare de 465.000 de euro, folosind numele SC ICLF Prod Conserv SRL.

În același mod, Stan ar fi încercat să obțină credite de la Piraeus Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Eximbank București, Millennium Bank, în numele unor firme sau persoane fizice, suma solicitată ridicându-se la câteva milioane de euro.

Pe de altă parte, liderul grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan a obținut ilicit credit în baza unor acte falsificate de finanțare pentru proiecte de achiziții utilaje – încărcătoare frontale și excavatoare – de la Ministerul Economiei. Stan s-a folosit de societăți controlate de el prin interpuși. Astfel, Mihai Stan a primit ajutor din partea lui Mihai Grigoroiu, Cătălin Roșu, Andrei Atanasiu, toți trei angajați ai Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA). Grigoroiu a fost între 2010-2012 angajat al societății TDP Parteners SRL, firmă de consultanță pentru cele trei societăți controlate de Stan.

„Cele trei proiecte întocmite de TDP Parteners și depuse la data de 6 septembrie 2010 la MECMA de Ionuț Păuna, angajat al societății de consultanță. proiectele sunt identice”, precizează DIICOT, în actul de acuzare referitor la Mihai Stan.

Pentru a crea aparența că se achiziționează cele trei utilaje sunt identificați trei ofertanți și se întocmesc false oferte. „Ofertele sunt din partea unor distribuitori de astfel de utilaje: Bergerat Romania, Terra Romania și AHM Utilaje catre este societatea inculpatului Tiberiu Hurdugaci, membru al grupării conduse de Mihai Stan. Câștigătorul este desemnat în mod firesc AHM Grand Construct”, explică DIICOT.

Pentru două din cele trei firme se întocmesc acte pentru aceleași utilaje. Astfel, pentru Alram Servinvest și Euro Trading se întocmesc acte false (oferte, facturi de achiziție, procese-verbale de recepție) care privesc aceleași două încărcătoare marca Terex (același model și aceeași serie). Pentru Ancuta SRL se întocmesc acte false care privesc două excavatoare marca Case. „Toate utilajele provin de la ofertantul „declarat câștigător”, respectiv AHM Grand Construct SRL, mai notează DIICOT.

În final, anchetatorii au stabilit că utilajele nu au fost niciodată în posesia membrilor grupării, tot jocul fiind să obțină credite bancare pentru „achiziționarea” lor, iar banii să fie împărțiți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari